27. Svjetsko prvenstvo za rukometaše, Egipat 2021


Svjetsko prvenstvo u rukometi održava se od 13. do 31. januara 20121. u Egiptu

Prvenstvo je počelo utakmicom Egipat – Čile u Kairu.

Ovo je treći put da se SP održava u Africi.

Prvi put domaćin je, takođe, bio Egipat 1999., a zatim Tunis 2005. godine.

Na ovom prvenstvu, prvi put u istoriji će učestvovati 32 reprezentacije, kao što je to u fudbalu, zbog čega je promijenjen format takmičenja.

Titulu svjetskog prvaka brane Danci, koji su bili domaćini prošlog turnira, a svoje debitantske nastupe na SP imaće selekcije Zelenortskih Ostrva, Urugvaja i DR Kongo.

Zbog pritiska evropskih reprezentacija, organizator je odlučio da se zbog prevelikog rizika od širenja koronavirusa završni turnir igra bez prisustva gledalaca.

Prvenstvo će se igrati u četiri dvorane, tri u Kairu i njegovom predgrađu, te u blizini Aleksandrije. Centralna dvorana u Kairu kapaciteta je 17.000 gledalaca. Dvorana u novoj administrativnoj prijestolnici Egipta može da primi 7.500, dvorana “6. oktobar” prima 5.200, dok je dvorana “Borg El Arab”, u blizini Aleksandrije, kapaciteta 5.000 gladalaca.

U prvom krugu, 32 ekipe igraju međusobno u osam grupa sa po četiri reprezentacije, a u drugi krug prolaze po tri reprezentacije.

A-grupa: Njemačka, Mađarska, Urugvaj i Zelenortska Ostrva,

B-grupa: Španija, Tunis, Brazil i Poljska,

C-grupa: Hrvatska, Katar, Japan i Angola,

D-grupa: Danska, Argentina, Bahrein i Kongo,

E-grupa: Norveška, Austrija, Francuska i SAD,

F-grupa: Portugal, Alžir, Island i Maroko,

G-grupa: Švedska, Egipat, Češka i Čile, te u

H-grupa: Slovenija, Bjelorusija, Južna Koreja i Rusija.

U drugom dijelu će se formirati četiri grupe sa po šest reprezentacija, a iz svake grupe u četvrtfinale prolaze po dvije najbolje reprezentacije, koje će dalje do finala igrati po sistemu eliminacija.

U drugom dijelu takmičenja će se križati grupe A i B, C i D, E i F, te G i H.

Na dosadašnjim svjetskim prvenstvima, najuspješnija je bila Francuska sa šest titula, slijede Švedska i Rumunija sa po četiri titule, po dvije titule su osvojile Rusija, Španija i Njemačka, po jednu Hrvatska, Danska te nekadašnja Zapadna Njamačka, kao i bivše države Čehoslovačka, Sovjetski Savez i Jugoslavija.

U glavne konkurente za novu titulu ubrajaju se branilac nasova Danska, te Norveška, Njemačka, Hrvatska, Španija i Egipat.

Finale i susret za treće mjesto igraće se 31. januara.

(sport)

(spagos)

Komentariši