Snijeg opet prekrio Saharu

Prizori snijega u Sahari su oduševili ljude širom svijeta.

Snježne padavine u januaru nisu neuobičajene za mnoge regije širom svijeta, ali snijeg postaje sve češći gost i na području najtoplije pustinje Sahare. Stanovnici koji žive u njenoj blizini su očarani tim prizorima koje su podijelili i na društvenim mrežama.

Za Bliski istok ili pustinju Saharu u Africi nisu karakteristične temperature ispod nule te snježne padavine koje su ipak postale prirodni fenomen koji se često događa. Tako je snijeg ponovo u Saharu stigao prije dva dana.
Svi oni koji se nalaze na tom području odlučili su uživati u nevjerovatnim prizorima te ih zabilježiti objektivom fotoaparata.
To je učinio i alžirski fotograf Karim Bouchetata na čijim fotografijama su vidljivi jedinstveni uzorci i "šare" koje su kreirali snijeg i pješčane dine.

Bouchetata ih je opisao kao "bojenje dinja snijegom" u gradu Ain Sefra u provinciji Naama, a taj nevjerovatan izgled je očarao ljude širom svijeta.

Navedeni grad se još zove "vrata pustinje" i nalazi se na oko 1.000 metara nadmorske visine. Okružen je planinama Atlas, a mještani su bili iznenađeni kada su se temperature prošle sedmice spustile na -3 stepena Celzija.
Takvo vrijeme nije bilo karakteristično samo za Alžir jer je snijeg znao pasti i u regiji Asir na jugozapadu Saudijske Arabije.

Istu pojavu, na istim mjestu zabilježili smo i prije dvije godine, tačnije početkom februara 2018. godine.

(news)

(NovaSloboda.ba

Komentariši