Pola vijeka hotpants: Kratko, kraće


Tri su načina na koji se mogu komentarisati Hotpants, vruće pantalone: “Muka mu je od toga”. “Obuci nešto pristojnije”. I, “Oh!” Jedan osvrt, povodom 50. rođendana ovog posebnog odjevnog predmeta.

Nakon što je mini suknja Mary Quants postala "stara vijest", moda za tu godinu zapravo je namijenila midi suknju, zbog čega su se konačno oslobođene žene osjećale grubo prezrenima. Interesne grupe poput FADD (Fight Against Dictating Designers) ili GAMS (Girls Against More Skirt) osnovane su u SAD-u, u januaru te godine su jednim komadom odjeće osvojili zimske ulice Manhattana, koje modni kritičari New York Timesa u početku nisu mogli tačno imenovati: kratko, kraće, ili kao kratke pantalone? Ono što je na kraju ostalo je upamćeno jr ime, koje je izmislio industrijski časopis Women’sWear Daily: „Hotpants“, Vruće pantalone.

Strogo govoreći, oni nisu bile izum. Tridesete su u show show biznis već bile uvele kratke pantalone („Plavi anđeo“), a osim toga smjestili su ih ili na plažu, ili u sport.

Dva su aspekta bila nova te 1971. godine: kontekst i materijali.

Lurex, rastezljivi baršun i pletivo lijepili su se za ženske stražnjice poput druge kože (patentni zatvarač bio je sa strane kako ne bi odvraćao pažnju od ove atrakcije). Gaćice su napravljene za plesni podij, ali su krasile i zvijezde na odmoru, poput Elizabeth Taylor, Raquel Welsh i Jackie Kennedy Onassis. Na užas čuvara morala, vruće pantalone sada su se viđale i u kupovini, i kod doktora u ordinaciji. Odjednom ih je bilo posvuda.

Za stjuardese Southwest Airlinesa (moto kompanije: "Seks prodaje sjedišta") vruće pantalone su 1971. godine bile obavezne i kombinovane s gogo pločicama od vinila. Cheerleaders bejzbol tima Philadelphia Phillies dobile su čak i "Hotpants Patrol", a James Brown je objavio svoj album "Hot Pants". Naslovna pjesma je došla do vrhuinca: „Jer, ti moraš iskoristiti samo ono što imaš / Da dobiješ samo ono što želiš/ Hej ti! / Vruće pantalone! Hej! Vruće pantalone se dime!”. Tu i tamo muškarci poput Davida Bowieja, Eltona Johna i Liberace stiskali su se u uske kratke pantalone, ali se sa tim nisu mogli probititi. U jesen 1971. godine objavljen je film "Ljubav u vrućim pantalonama" koji je bio besprijekorna pornografija, što je već predviđalo daljnji razvoj događaja.

Kako se godina bližila kraju, nisu se samo ženama, koje su se borile za svoja prava, upalilo i previše crvenih lampica. Časopis Life je svoje decembarsko izdanje zaključio nostalgičnim naslovom: „Hotpants – kratki, ali sretni trend“.

Sada je nedostajao još samo nadgrobni spomenik. Martin Scorsese napravio ga je pet godina kasnije: Jodie Foster kao dijete prostitutka u vrućim pantalonama. Sa filmom "Taxi driver”, “Taksista", one su i službeno bile završena priča.

Značajni trenuci Hotpants od tada: Cindy Crawford se zaustavlja u crvenom Ferrariju na zaboravljenoj benzinskoj pumpi i izvlači limenku Pepsija iz mašine (1992., u denim šorcu i bijelom rastezljivom bodyju. Zatim, Kylie Minogue u spotu za "Spinning Around" (2000.) i Britney Spears na pozornici MTV Music Awards pjevajući "I'm Slave 4 U", sa žutim pitonom oko vrata (2001.).

U skladu s voljom mode, Hotpants su se vratile tamo odakle su prvobitno i došle: na lascivno osvijetljene Tingeltangel bine, show i sex biznisa. Pored toga, sada se mogu i kupiti u odjelima farmerki u svim robnim kućama i trgovinama: otvoreni porub, labave niti, viseći unutrašnji džepovi, industrijski pretvorene u "korištene" po “bagatelnoj” cijeni. Na javnim mjestima ih gotovo isključivo nose mlade djevojke, na vječiti užas svojih majki („Prohladit ćeš se!“), i očeva („Gotovo si gola!“). Ali ako se uz to dodaju bezoblični XXL džemperi, prizemni Doc Martens i crne neprozirne tangice, roditelji bi zapravo trebali odahnuti s olakšanjem. Sve je čisto na vrućem frontu.

Jednom su Yves Saint Laurent i Valentino na modnim pistama promovisali hotpants, ali zapravo nisu bili kod kuće u Milanu i Parizu, već samo na plažama Miamija i Los Angelesa: plavokosa djevojka na koturaljkama, vjetar u kosi i bezbrižne gole noge, ispred tirkizno-plave pozadine okeana, kao da na ovom svijetu baš i nema voyeura.

U tom smislu, čestitke za 50. rođendan, i jedan dugi i sunčani život.

Kratko rečeno.

(sdz)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši