Tom Brady: Čovek za knjige rekorda


Nikada nijedan igrač nije bio toliko uspješan u NFL-u kao Tom Brady. U dobi od 43 godine, quarterback stoji pred desetim Super Bowlom u karijeri – prvi put sa Tampa Bay Buccaneersima. Za mnoge obožavaoce i stručnjake to je odgovar na sva pitanja koja se postavljaju godinama …

Brady je jedinstven. Niko u NFL-u nikada nije osvojio sedam Super Bowla, a on je od toga udaljen samo jednu utakmicu.

Deset puta je učestvovao u najvažnijoj utakmici u američkom fudbalu na svijetu. Brady je ujedno i najstariji quarterbek koji je ikad osvojio Super Bowl – i sada, sa 43 godine kao plejmejker Tampa Bay Buccaneersa protiv Kansas City Chiefsa u noći na ponedjeljak, 8. februara u 0.30 sati po srednjeevropskom vremenu, kako bi poboljšao svoj vlastiti rekord.

Ukratko: Tom Brady iz San Matea u Kaliforniji živa je sportska legenda. "Ako se kao mladi sportisti ne ugledate na ljude poput Toma Bradyja, onda ste ludi", kaže Patrick Mahomes (25). On je napadač Chiefsa, branitelj naslovai u očima mnogih stručnjaka za američki fudbal, bolji je igrač. Ipak, on ne podnosi usporedbu s Bradyjem.

Američki mediji dopuštaju sebi svakakve trikove s Bradyjevim doprinosom u karijeri, pred ovaj 55. Super Bowl. ESPN je, na primjer, izračunao da je on sudjelovao u 18 posto svih Super Bowlova. Ignorirajući njegovu prvu godinu profesionalnog NFL-a, dok je još bio zamjena i propuštanje sezonu 2008. zbog povrede. Za vrijeme svog profesionalnog igranja igraao je u više od polovine svih Super Bowla. „Kad sam tamo sjedio prije 20 godina, nisam mogao ni misliti da ću ovdje sjediti sa svoje 43 godine i igrati fudbal. To bi bila laž”, rekao je Brady. Istina je: Mnogi timovi uopšte nisu vjerovali u neku njegovu NFL karijeru.

Dvojac iz snova u Patriotsima: Kada su timovi birali NFL listu talenata 2000. godine, odlučili su se za 198 igrača prije njega. Tada su New England Patriots igrali sa novim trenerom Billom Belichickom. U drugoj godini, povrijedio se standardni napadač Drew Bledsoe, i Bradyju je bilo dozvoljeno da igra. On je to mjesto zadržao čak i u Super Bowlu, iako je Bledsoe bio zdrav.

Kao autsajderi, Patriots su 2002. godine pobijedili protiv St. Louis Ramsa, a od tada, još su pet puta u Boston donosili pehar Vince Lombardi Trophy, sa Bradyem na čelu.

Navijači Patriotsa voljeli su dvojac Brady / Belichick zbog dominacije, ali bili su prilično nepopularni u ostalom dijelu zemlje. Zbog skandala poput lopti s nedovoljnim pritiskom zraka, ili špijuniranja protivnika, ali i zbog njihove blizine bivšim američkom predsjednikom Trumpom.

Jedna vječna rasprava je bila, da li bi jedan bez drugog postigli sve ove uspjehe?

Pa: Brady je stigao do Super Bowla s Buccaneersima u njegovoj prvoj godini kod njih. Nakon toga, od 2002. oni više nikad bilu u play-offu. Patriotsi sa Belichickom propustili su play-off prvi put 2008. godine, u sezoni u kojoj je Brady bio povrijeđen.

Dakle, i ovo bi mogao biti odgovor na postavljeno pitanje.

(express)

(Novasloboda.ba)

Komentariši