U finalu klupskog WM igraju FC Bayern i Tigeres de Monterey

 

U finalu klupskog Svjetskog prvenstva u fudbalu sastače se Bayern München, prvak Evrope i Tigeres de Monterey UANL, iz Mexica, prvak saveza Sjeverne, Srednje Amerike i Karibika.

U prvom polufinalnom meču sastali su se Palmeiras iz Brazila, prvak Južne Amerike i meksički Tigeres. Meksikanci su pobjedili rezultatom 1:0 (0:0).

U drugom finalu sastali su se Bayern München i prvak Afrike Al-Ahly iz Egipta. Rezultat je bio 2:0 (1:0).

Finale se igra u četvrtak 11. februara 2021. u 19:00 sati po našem vremenu na Education City stadionu, na kojem će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Zanimljivosti:

Klupsko svjetsko prvenstvo se igra od 2000. godine.

Ovogodišnje prvenstvo je ustvari je prvenstvo iz 2020. godine, koje je trebalo biti odigrano u decembru prošle godine, ali je zbog pandemije korone odloženo za februar.

Aktuelni prvak je Liverpool, pobjednik prvenstva 2019. godine.
Real Madrid je do sada 4 puta bio pobjednik ovog prvenstva. Slijede; Barcelona sa 3, Corinthias Sao Paolo sa 2, te Sao Paolo, International Porto Alegre, AC Milan, Manchester United, Inter, Bayern i Liverpool sa po jednom pobjedom.

Najviše utakmica na ovom prvenstvu do sada su odigrali fudbaleri Hossam Ashour, Mohamed Abo Treka i Wael Gomaa, svi iz Egipta, i svi po 11 utakmica.

Najbolji strijelac do sada je Cristiano Ronaldo sa 7 golova.

FC Bayern bi nakon 2013. godine, kada je prvi put osvojio ovo svjetsko prvenstvo, mogao po drugi put postati pobjednik ovog prvenstva.

U prošlogodišnjoj sezoni FC Bayern je osvojio 5 titula, prvenstvo i Kup Njemačke, Ligu šampiona, evropski i njemački Super kup.

Education City Stadium nalazi se u Al Rayyanu, u Kataru. Kapacitet mu je 45.350 sjedišta. Na njemu će se tokom Svjetskog prvenstva 2022. godine igrati sedam utakmica. Za finale Klupskog prvenstva broj gledalaca je ograničen na 30%, tako da se računa sa oko 12 hiljada gledalaca. Oni koji žele u stadion, moraće imati test na Covid-19 ne stariji od 72 sata, a zaštitna maska je obavezna. Pored toga, svaki posjetilac će na svom mobitelu morati imati katarski Corona-App.

Pobjedniku Klupskog prvenstva pripada nagrada od 5 miliona dolara, cca. 4,15 miliona eura.

(sport)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši