Nadogradnja znanja

Obnova državne biblioteke na bulevaru Unter den Linden u Berlinu, koja je bila teško oštećena bombama u Drugom svjetskom ratu, koštala je saveznu vladu Njemačke oko 470 miliona eura. Otvorena je (samo digitalno) nakon 16 godina gradnje. Obzirom na milijarde eura, koje se još uvijek troše na suočavanje s posljedicama pandemije korone, ulaganje u ovaj objekat, spomenik izgleda mudro.

Kompleks zgrada iz 1914. godine, u srcu glavnog grada, impresionira svojom fasadom, dugom 170 metara samo na bulevaru Unter den Linden, zbog svoje veličine i sjaja. Njegov sadržaj je još vrjedniji: tri miliona knjiga, plus rukopisi, oporuke, mape i autografi poznatih kompozitora. Ovdje se čuva partitura 9. simfonije Ludwiga van Beethovena.

Za Hermanna Parzingera, predsjednika Pruske fondacije za kulturno nasljeđe (SPK), najveća njemačka akademska univerzalna biblioteka je „hram znanja“. Međutim, prekrasni dokumenti nikako ne bi smjeli skupljati prašinu, već bi ih studenti, istraživači i posjetioci trebali koristiti, u prikladno estetskom okruženju.

Svijet u vitrini prikladan je motiv za neostvarene čežnje gladnih kulture, koji borave u lockdownu. Ovoj impresivnoj kolekciji globusa zainteresirani se, sad za sad, mogu diviti samo virtualano.

(news)

(NovaSloboda.ba)


Komentariši