Libanonski cedar u Mostaru

Veliki park


Cedar u velikom parku. Na inicijativu nedavno preminulog profesora Jakova Pehara u mostarskom gradskom parku je 2015. godine zasađen je libanonski cedar, prvi put nakon 127 godina.
Uz ovo stablo u Mostaru trenutačno postoje još četiri stabla libanonskog cedra, na Musali i u mostarskom naselju Rudnik.
Jeste li znali da je u Mostaru 1974. godine postojalo 17 stabala libanonskog cedra?

(mostar_history/instagram/20210213)

Musala


Musala
Rudnik


Rudnik

Cedar. Stablo, botanički raritet. Cedar (Cedrus) je četinar iz porodice borova (Pinaceae). Obuhvaća dvije vrste, rasprostranjene u visokoplaninskim oblastima Mediterana i zapadnih padina Himalaja. Libanonski cedar (Cedrus libani) je iz svoje domovine pronašao put koji ga je odveo širom svijeta, pa je tako došao i u Mostar. Posađen je na nekoliko lokacija u Mostaru i predstavlja rijetkost na ovim prostorima. Sadnja cedra u Mostaru usko je vezana uz izgradnju značajnijih objekata krajem 19. i početkom 20. stoljeća u vrijeme austrougarske uprave. Tada su na nekoliko lokacija u gradu posađene sadnice ovog četinara. Posađen je na Musali, u neposrednoj blizini hotel Neretve, u parku u krugu nekadašnje Stare bolnice, ispred Stare rudarske uprave na Rudniku, kao i ispred kuće glavnog gradskog mjernika ing. Miloša Komadine. Od daleke 1892. godine do danas cedar s Musale je preživio tri ratna razaranja, bombardirnja, od kojih je najteže bilo ono stradanje u ratu 1992. – 1995. godine, kad je hotel Neretva totalno devastiran. Cedar, u neposrednoj blizini hotela Neretva, bio je teško oštećen, ali je preživio sve strahote. Uz izgradnju zgrada u kojima je bolnica obavljala svoju djelatnost paralelno je uređen park u krugu bolnice, koju su Mostarci sve do njenog konačnog brisanja s lica zemlje zvali Stara bolnica. U tome parku bila su posađena dva stabla cedra, koji su prije konačnog uništenja (izgradnje Mepas Malla) bili dostigli impozantnu visinu. Treća lokacija na kojoj je bio posađen libanonski cedar je park ispred nekadašnje stare upravne zgrade Rudnika mrkog uglja u Mostaru, na lokaciji poznatoj kao Stara rudarska kapija, u naselju Rudnik. Prema međunarodnoj klasifikaciji ugroženih biljnih vrsta Libanonski cedar pripada grupi ugroženih vrsta i nalazi se u crvenoj knjizi zaštićenih biljnih vrsta. Preostala dva živa primjerka libanonskog cedra mogu se još vidjeti na Musali i na Rudniku, zaslužuju svu moguću pažnju.

(TiborVrančić/Mostarski Leksikon)

Stara bolnica


Mazoljice


Donja mahala

Libanonski cedar (Cedrus libani) je iz svoje domovine pronašao put koji ga je odveo širom svijeta, pa je tako došao i u Mostar. Posađen na nekoliko lokacija u Mostaru, libanonski cedar je rijetkost na ovim prostorima. Ovaj biljni primjerak se u Mostaru može pronaći na trgu Musala, kao i pored stare zgrade rudarske uprave u naselju Rudnik. Donedavno se mogao vidjeti i na prostoru stare bolnice, ali je posječen zbog izgradnje tržnog centra. Prema međunarodnoj klasifikaciji ugroženih biljnih vrsta Libanonski cedar pripada grupi ugroženih vrsta (EU-endangered unless) i nalazi se u crvenoj knjizi zaštićenih biljnih vrsta. Kako mostarski cedar ne bi zadesila sudbina mostarske sekvoje, koja je danas samo kuriozitet u botaničkim knjigama, potrebno ga je zaštititi ne samo od bolesti i štetočina, već i od ljudi. Nematerijalna vrijednost koju ovaj cedar ima je nemjerljiva, a Mostar u potrazi za vrijednostima pogodnim za turističku promociju, može uz zanemariva ulaganja dobiti mnogo promovirajući se kao grad zelenila, u kojem je svoje mjesto našao i cedar iz dalekog Libanona. U pariškom Jardin de plantes (botanički vrt) se nalazi cedar koji je posađen davne 1734. Na poznatom londonskom groblju Highgate, u kojem su pokopani brojni znanstvenici, pisci i političari, se također nalazi ogromni cedar. Dio groblja oko cedra se naziva Circle of Lebanon (Libanonski krug).

(bljesak.info(20110617)

Komentariši