Putopisci novog doba: Avantura putovanja bez novca tokom pandemije


Nico i Krystal posjetili i BiH, očarani Mostarom

Pandemija ne predstavlja prepreku zaljubljenicima u avanturu i putovanja da posjete željene destinacije. Mladi par Nico Koch i Krystal Brodie su pustolovinu života započeli usred pandemije, kada su se odlučili na put oko svijeta, i to bez novca. Posljednju godinu rijetko ko se usudi putovati, zbog straha od zaraze koronavirusom, ali i zbog procedura koje uključuju testiranje na virus, karantine i dr. Također, putovanja su ograničena lockdownom i epidemiološkim mjerama koje se razlikuju u državama. Dvadesetdvogodišnjak iz Hamburga je djevojku Krystal Brodie iz Australije upoznao upravo preko Couchsurfinga, kada ju je ugostio u svom domu. Nakon jednog mjeseca međusobnog poznavanja Koch je odlučio otkazati stan i posao da bi mogao zajedno s Krystal putovati od 1. januara 2021. godine. "Oboje smo putovali sami. Krystal je putovala godinu po Novom Zelandu, a zatim više od godinu u Evropi, prije nego što smo se sreli u Couchsurfingu. Bio sam domaćin njoj i još dvojici putnika. Krystal je na svojim putovanjima vidjela mnogo više, jer je ostala duže i stopirala", kaže mladić.

Cilj mu je posjetiti što više zemalja svijeta te svoj odmor iskoristi putujući. Opisujući svoja putovanja, ističe da bira daleke destinacije i ostaje od jednu do dvije sedmice.

"Ponekad sam putovao s prijateljima, kad sam išao u ratne zone kao što su Irak i Južni Sudan, gdje niko nije želio ići sa mnom, išao sam sam. Međutim, nisam nikad putovao kao sada s Krystal. Dosad bih se uvijek ukrcao na avion, odletio na destinaciju i istraživao je. Bio sam u više zemalja od Krystal, ali ona ih je bolje upoznala", pojašnjava.

Put oko svijeta bez novca je izazovan, a tokom pandemije još izazovniji. Mladi par do sada je bio u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, a trenutno se nalaze u Istanbulu, turskom gradu na dva kontinenta.

U našoj zemlji boravili su sedmicu, a nažalost, tokom boravka ih vrijeme nije poslužilo.

"Iako je vrijeme bilo stvarno loše, BiH ostaje u lijepim sjećanjima! Pored nekih problema pri ulasku u zemlje, koji su brzo riješeni, imali smo nevjerovatne domaćine i osjećali smo se super dobrodošlo među ljude u zemlji. Tako da, naša se sjećanja temelje na dobroti ljudi, ali i Starom mostu u Mostaru. Zapazili smo rupe na kućama, što je nažalost dio historije te lijepe zemlje", kazao je Nico, koji je oduševljen i impresivnim krajolikom.

Nico naglašava da ovom avanturom žele pokazati da svi mogu putovati čak i bez novca, ali i pokazati da bacanje hrane predstavlja veliki problem na svijetu. Zbog toga su odlučili preko Instagram profila "kangaroo_in_lederhosen's" ukazati ljudima na ovaj problem, ali i putnicima vratiti nadu.

"Ako vam ne treba nikakva udobnost, putovanje postaje jeftinije. Uz korištenje šatora, troškovi smještaja lako se spuštaju na nulu, a onda smo samo pomislili ‘zašto ne napraviti izazov’, putovati bez budžeta. Držali smo se izazova, čak i kada nam je trebao kabl za kameru, nismo ga mogli kupiti. Također, divan je osjećaj putovati svijetom i ne trošiti ništa. Ovo je zaista jedno niskobudžetno putovanje", pojasnio je.

Njihovo putovanje temelji se na autostopu za prijevoz između odredišta, pa na ulici ponekad čekaju i po nekoliko sati da bi ih neko povezao.

"Gdje ćemo spavati ovisi o mnogim stvarima, dok se krećemo ne možemo znati gdje spavamo na početku dana. Ponekad imamo na umu grad do kojeg želimo doći, jer imamo domaćina u Couchsurfingu, a onda se trudimo stići tamo, što nije 100 posto sigurno. Većinu vremena to ovisi o tome što se dogodilo tokom dana. Uvijek imamo šator sa sobom, pa kad ne nađemo ništa za boravak, uvijek možemo pronaći mjesto za kampiranje", navodi Niko, dodajući da ponekad dobiju ponudu da prespavaju kod osobe koja ih vozi.

Nastavlja o hrani koju jedu tokom putovanja, kako kaže, jedu što nađu od namirnica u otpadu.

"Ono što nađemo u otpadu skuhamo ili jedemo tako. Nedavno smo počeli tražiti stari hljeb u pekarama, koji je zapravo još uvijek dobar, pa sve češće jedemo hljeb", dodaje.

Mladi avanturistički par trenutno se nalazi u Turskoj gdje će boraviti neko vrijeme i putovati unutar države.

"Sada smo u Istanbulu, konačno u Aziji! Putovat ćemo neko vrijeme po Turskoj, jer se čini da su granice u ovom trenutku zatvorene, što se nadamo da će se uskoro promijeniti. Planiramo dalje posjetiti Iran, a zatim preko Pakistana u doći u Indiju. Međutim, sve ovisi o granicama, možda odemo i u Gruziju, Rusiju, Kazahstan, pa u Iran", dodaje.

S obzirom na pandemiju, zanimalo nas je koliko je kompliciran proces putovanja, a Nico je pojasnio da se po potrebi testiraju.

"Mislimo da bi u normalna vremena bilo lakše, barem što se tiče granica. U zemljama koje posjećujemo još uvijek ima puno ljudi koji nam pomažu i vode nas sa sobom. Testiramo se kada je to potrebno, jer su to uvijek troškovi, a mi želimo potrošiti što manje", kaže on i ističe da se ne bi voljeli zaraziti koronom kao vjerovatno svi, ali na ovom putovanju minimizirali su svoje kontakte s ljudima do nivoa na kojem se osjećaju sigurno.

(tekst je objavljen je na portalu klix.ba dana 28. februara 2021. godine)

(klix.ba)


fotografije: Instagram

Kangaroo in lederhosen/instagram

AU: Bosnia and Herzegowina the next country we arrived to BA we got for the first time since the beginning of that trip controlled and also received a stamp in our passport two minutes in the country and we got a ride which was great after getting out we had to wait for quite a while but after around two hours we got a ride to Mostar the city we are in right now our host is such a nice person let us stay in his appartment which he has on airbnb also provides food for us really amazing 🙂 we walked around Mostar today, seeing the old town bridge is quite cool and luckily right now not really touristic because of the pandemic it's nice having a little comfort again, but not for too long as we'll be heading for Montenegro

DE: Bosnien und Herzegowina das nächste Land welches wir erreicht haben BA das erste Mal seit Beginn unseres Trips wurden wir an der Grenze kontrolliert und sogar einen Stempel in den Reisepass bekommen keine zwei Minuten im Land und schon die erste Fahrt was richtig gut war danach haben wir etwas länger gewartet aber nach zwei Stunden ging es nach Mostar die Stadt in welcher wir jetzt sind unser Gastgeber ist eine richtig nette Person lässt uns in seiner Wohnung die sonst für Airbnb ist schlafen und gibt uns Essen 🙂 wir sind heute durch die Stadt gegangen sowie zur Brücke welche durch die Pandemie nicht mehr voller Touristen ist es ist schön wieder etwas komfort zu haben aber nicht lange denn es geht bald nach Montenegro

BOS: Bosna i Hercegovina, sljedeća zemlja u koju smo stigli, u BA,prvi put od početka ovog putovanja smo kontrolisani, a također smo dobili pečat u pasoše, tek dvije minute u zemlji i dobili smo vožnju koja je bila sjajnam na izlasku smo morali čekati prilično dugo, ali nakon otprilike dva sata vožnje, stigli smo do Mostara, grada u kojem se trenutno nalazimo. Naš domaćin je tako fina osoba, smjestio nas je u apartmanu koji ima airbnb. 🙂 hodali smo danas po Mostaru, vidjeli da je Stari gradski most prilično cool i na sreću trenutno nije bilo turista zbog pandemije, lijepo je imati malo udobnosti opet, ali ne predugo jer idemo dalje prema Crnoj Gori.

Mostar / Bosnia and Herzegowina
⌚️ 01/2021

(spagos)

Komentariši