Rekordi, a naši


Ove smo rekorde bilježili u vrijeme njihovih nastanka, a sada evo, sve na jednom mjestu:

Guinnessovi rekordi koje drže Bosanci i Hercegovci

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu furaj.ba)

Najzanimljiviji rekordi Bosanaca i Hercegovaca, a koji se nalaze u Guinnessovoj knjizi.

Najbrži autogol na Svjetskom nogometnom prvenstvu, najmasovniji valcer u kojem je učestvovalo čak 1.510 parova i 1000 Ivana na jednom mjestu, samo su neki od rekorda koji su se našli u Guinnessovoj knjizi, a postavili su ih državljani BiH.

Gol s najveće udaljenosti

Golman bh. reprezentacije, Asmir Begović, upisao se u historiju kada je postigao gol s udaljenosti 91,9 metara, igrajući za Stoke City protiv Southamptona u engleskoj Premierligi na stadionu Britannia u Staffordshireu u Velikoj Britaniji. To je bio gol postignut s najveće udaljenosti svih vremena.

1000 Ivana

Na dan posvete Crkve svete Obitelji u Kupresu, Udruženje Kupreški kosci i Društvo Kuprešaka iz Zagreba organizovali su prošle godine manifestaciju pod nazivom “1000 Ivana” čime su oborili Guinnessov rekord u okupljanju najviše osoba sa spomenutim imenom na jednom mjestu.

Bečki valcer

U Tuzli je u maju 2010. godine 1.510 parova plesalo bečki valcer, čime su se upisali u Guinnessovu knjigu rekorda.

Begova čorba

U kategoriji najvećeg jela od piletine rekord drži sarajevska begova čorba, a rekord je postavljen 17. aprila 2015. godine. Begova čorba, koju je 50 kuhara i volontera pravilo od ranih jutarnjih sati, bila je teška 4.120 kg, a dotadašnji rekord je bio 4.026. Recept za čorbu bio je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

Žongler

Žongler Suad Bajrić je stojeći na glavi nogama okretao dvije košarkaške lopte 32,28 sekundi. Dosadašnji svjetski rekord postavljen u Njemačkoj držao je Cino Ozguvenc i iznosio je 20,20 sekundi.

Najveći burek

U Tuzli je prošle godine organizovana manifestacija “Tuzla gastro show“ čija je glavna atrakcija bila pravljenje najveće pite na svijetu za Guinnessovu knjigu rekorda. Dimenzije bureka su 6×5 metara, a u pripremi bureka učestvovalo je 14 ljudi, a dužina jufke bila je 1500 metara.

Najmnogoljudnije sviranje klavira

Dvadeset učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva prošle godine je u sarajevskoj Vijećnici oborilo Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira. Tim povodom izveli su kompoziciju “Galop Marche” francuskog muzikologa i kompozitora Alberta Lavignaca. Ista kompozicija je prethodno korištena za obaranje ovog rekorda, ali za manji broj ljudi.

Najveća riblja čorba

U Guinnessovoj knjizi rekorda se nalazi i Turistička organizacija Prnjavor, koja je napravila najveći riblji gulaš na svijetu, koji je težio čak 3.804 kilograma i napravljen je u Prnjavoru 19. augusta 2014. godine.

Najbrži autogol

Najbrži autogol na jednom svjetskom prvenstvu postignut je nakon dvije minute i osam sekundi. Postigao ga je bh. reprezentativac Sead Kolašinac na utakmici između BiH i Argentine na stadionu Maracana u Rio de Janeiru u Brazilu 15. juna 2014. godine, a ovim činom ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda.

Najveća džezva na svijetu

Visočka kompanija Vispak drži rekord za najveću džezvu na svijetu. Njihova džezva ima zapremninu od 615.495 litara, a visoka je 1,24 metra.

Neobični rekordi

Muhamed Kahrimanović drži čak tri rekorda. On je u jednoj minuti uspio smrskati čak 23 kokosova oraha, a rekord je oboren u sportskoj dvorani Mladost u Visokom 2013. godine. Također, uspio je smrskati i najveći broj kokosa jednom rukom zavezanih očiju (43 kokosa), a rekord je oborio u Njemačkoj 2014. godine. Kahrimanović voli neobične rekorde – u Pekingu je 2011. godine jednom rukom uspio smrskati 74 limenke.

(furaj.ba)


Komentariši