Najteža trka pasa na svijetu




Trka psećih saonica "Iditarod", 47 po redu, održaće se na kraćoj ruti.
Na Aljasci je u nedjelju započela najteža utrka psećih saonica na svijetu pod teškim uvjetima pandemije.
Ove godine "Iditarod", kao što je obično, neće slijediti put od Anchoragea, najvećeg grada američke države, do Nomea na Beringovom moru, udaljenog oko 1.600 kilometara. Umjesto toga, 47 prijavljenih timova će se okrenuti na polovini puta i skliznuti natrag do Anchoragea.

Zbog pandemije korone, sudionici se neće prijavljivati na označenim mjestima u selima duž rute, kao što to obično čine, već će noć provoditi u šatorima izvan naselja. Pored toga, svi sudionici i njihovi timovi za podršku bit će testirani nekoliko puta, najavili su organizatori.
Prvi od nekoliko desetina timova koji učestvuju u trci, obično stignu na odredište nakon otprilike devet dana. Umjesto oko 1.600 kilometara, ruta je ove godine duga samo oko 1.350 kilometara. Pandemija je imala uticaja na utrku već 2020. godine, jer se norveški pobjednik Thomas Waerner nakon pobjede, sredinom marta, više nije se mogao vratiti u svoju zemlju zbog ograničenja putovanja, sve do početka juna. Ove godine nije se ni pojavio na startu.
"Iditarod" je osnovan 1973. godine, a ime je dobio po rijeci, a sada pustom mjestu, na zapadnoj Aljasci.

Trka podsjeća na ekspediciju pasa 1925. godine, koja je donijela vakcinu u mjesto Nome, radi suzbijanja izbijanja difterije. Roba i pošta su se takođe prevozili Iditarod stazom u 20. vijeku.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši