Liberté. Egalité. Féminité

Žene "Femena" uvijek privlače pažnju, kada iznose gole činjenice protiv diskriminacije svojih kolegica, žena. Sjetićete se geste "palca gore" Vladimira Putina, kada su ga aktivistkinje napale, dok je bio u posjeti sajmu u Hanoveru.

Prošlog ponedjeljka, na Međunarodni dan žena, demonstrirale su u toplesu protiv patrijarhalnih struktura, na Place de la République u Parizu. Druge Parižanke su u središte postavile klitoris visok pet metara – kao znak protiv "seksualne nepismenosti".

Takva događanja mogu se smatrati zabavnima, ali zapravo, radi se o tužnim činjenicama: čak i 110 godina nakon prvog Međunarodnog dana žena, žene su i dalje češće u prosjeku pogođene siromaštvom, primaju manje plaće, žrtve su nasilja vlastitih muževa, a milionima djevojčica još uvijek je onemogućen pristup obrazovanju.

Hoće li protesti feministkinja tako brzo nešto promijeniti? Teško za povjerovati.

"Žene nose pola neba", kaže jedna kineska poslovica. Za mnoge od njih, ovo izgleda kao težak teret.

Na slici:

U znaku ruže: Feministkinje iz "Femen" posljednjih godina redovno protestuju na Dan žena. Ovog puta ih nije zaustavila ni Corona.

Simbolično mjesto: Pozadina ženskog protesta je spomenik na časnom trgu Place de la République u Parizu – od pamtivjeka, simbol slobode i jednakosti u Francuskoj.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši