Počinje berba šparoga, bijelog zlata s polja




"Kada jedete krompir ili šparoge, istovremeno kušate pijesak sa polja i blagoslov korijena, vrućinu neba i hladnu kišu, hladnu vodu i toplu balegu" (Carl Zuckmayer)

Sezona šparoga napokon je započela! Prodaja bijelog zlata iz Njemačke zvanično započinje ove sedmice. Većina šparoga potiče iz Donje Saksonije. Ali najpoznatije uzgajalište šparoga u Njemačkoj, nalazi se Beelitzu, u pokrajini Brandenburg.

Kad je zemlja orna, na zemlji nastanu male pukotine i udubljenja, ili se tek malo svjetle iz zemlje, i tada su šparoge zrele za berbu! Prvo se sa dva prsta zemlja pažljivo odgrne oko vrha šparoge, kako bi se oslobodila stabljika. Zatim se alatkom za šparoge, sa oko 30 cm dubine, bijelo zlato pažljivo izvlači iz zemlje.

Ove godine se na oko 140 njemačkih farmi šparoga očekuje oko 3500 sezonskih radnika. Većina ih dolazi iz Rumunije i Poljske. Po prvi put će tu biti i pomoćnici iz Gruzije. Otprilike polovina stranih radnika već je stigla. Ostali radnici bi trebali stići najkasnije do kraja aprila.

Godine 2020. u Njemačkoj je izvađeno 106.400 tona špargela. Zbog mješovitih temperatura u posljednjih nekoliko sedmica, mnogi poljoprivrednici očekuju nešto manju žetvu. To će se odmah odraziti i na cijeni: Jedan kilogram klase 1 trebao bi koštati oko 17 eura – što je znatno skuplje nego 2020. godine, kada je to bilo približno 15 eura. Sezona šparoga se tradicionalno završava na Ivandan, na njemačkom Johannistag, koji ove godine pada 23. juna. Na narodnom jeziku se kaže: "Ne zaboravite, do Ivandana: jedite šparoge sedam sedmica."

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši