Dodijeljeni Oscari: Najbolji film “Nomadland”, glumci McDormand i Hopkins


Ovogodišnjeg Oscara za najbolji film dobio je “Nomadland”, najboljom glumicom proglašena je Frances McDormand, koja je igrala u tom filmu, a najboljim glumcem Anthony Hopkins.

Ceremonija, 93. po redu, održana je u Hollywoodu, u Los Angelesu.

Prvi Oscar dobila je Emerald Fennell, za najbolji originalni scenarij za film “Promising Young Woman”. Nagradu u kategoriji za najbolji adaptirani scenarij dobili su Christopher Hampton i Florian Zeller, scenaristi filma “The Father”.

Najbolji strani film bio je danski “Another round”. Oscara za najboljeg sporednog glumca dobio je Daniel Kaluuya, koji je igrao u filmu “Judas and the black messiah”.

Film “Ma Rainey’s Black Bottom” nagrađen je u kategoriji najbolje šminke i frizure , kao i za najbolji kostim, a Oscara je dobila Ann Roth.

Chloé Zhao dobitnica je Oscara za najbolju režiju, za “Nomadland”. Za najbolji zvuk nagradu je dobio film “Sound of metal”. U kategoriji za najbolji kratkometražni igrani film pobijedio je “Two Distant Strangers”.

“If Anything Happens I Love You” Willa McCormacka i Michaela Goviera najbolji je animirani kratkometražni film. “Soul” je bio najbolji u kategoriji za najbolji animirani film.

Oscara u kategoriji za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobio je film “Colette”, dok je najbolji dokumentarni bio “My Octopus Teacher”. Najbolje vizuelne efekte imao je film “Tenet”.

Oscara za najbolju žensku ulogu dobila je Yuh-Jung Youn.

Najbolju scenografiju i fotografije imao je film “Mank”, dok je najbolju montažu imao film “Sound of Metal”.

Za najbolju originalnu muziku Oscara je dobio film “Soul”. Najbolja izvorna pjesma je “Fight for you” u izvođenju H.E.R. iz filma “Judas and the Black Messiah”.

(Fena)

Ekipa “Quo Vadis, Aida?” ponosna bez obzira što film nije dobio Oscara

Ni traga razočarenju nema, ovaj film će nadmašiti svoja očekivanja, poručila je bosanskohercegovačka glumica Emina Muftić, koja je igrala u filmu Jasmile Žbanić ”Quo Vadis, Aida?”.

“Ovo je film koji je ukazao na socijalnu nepravdu, ovo je film koji će uticati na tok istorije, na socijalno tretiranje, na političke odluke”, rekla je Muftić novinarima u Narodnom pozorištu u Sarajevu, odakle je glumačka ekipa pratila dodjelu Oscara.

Naglasila je da je sasvim sigurno da je to svjetski važan film u brojnim aspektima.

“Jako je važan za nas, za BiH, za region. Ovo je film otrežnjenja, iskupljenja, film koji svima puno znači, a tek je počeo ispunjavati svoju misiju”. navela je Muftić.

Glumac Izudin Bajrović je istog stava. Ponovio je da je ”Quo Vadis, Aida?” film koji ostaje generacijama.

“Film je već odjeknuo u svijetu, vidjeli su ga mnogi i vidjeće ga još mnogi kroz puno generacija. Nisam siguran da će film koji je dobio Oscara ostati toliko dugo i biti toliko značajan”, kazao je Bajrović. Rekao je da ne treba biti očajan, niti imati osjećaj gorčine ili poraza. Nije razočaran ni glumac Albaj Ukaj, ali kaže da mu je žao.

“Mislim da bi bilo jako bitno da je film dobio Oscara, ali film će još dugo živjeti”, naveo je Ukaj te poručio da je film omaž žrtvama u Srebrenici.

U kategoriji u kojoj se takmičio bh. film, za najbolji strani film, Oscara je dobio film “Another Round” Thomasa Vinterberga. “Another Round” bio je najveća konkurecija filmu Jasmile Žbanić. U istoj kategoriji su bili i filmovi “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Film Jasmile Žbanić ”Quo Vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici, a premijerno je prikazan u septembru prošle godine, nakon čega je dobio brojna priznanja širom svijeta.

(Fena)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši