Kiše i slobode
Na parlamentarnim izborima 6. maja Škoti moraju odlučiti: neovisnost ili Ujedinjeno kraljevstvo?

I: Evropa ili Engleska?

“Svaka kiša je dobra, a sva voda je vrijedna. Teško da iko ima pojma o potencijalu Škotske ”.

„Škoti su glasali da ostanu u Kraljevini 2014. godine, tada glavama, ali njihova srca obično kucaju vrlo različito“.

"Sa turizmom, poljoprivredom, pivom i viskijem, s ribom i plodovima mora, vodom i obnovljivim izvorima energije imali bi dovoljan ekonomski uspjeh".

Mnogi Škoti više ne vide budućnost u zajednici s Engleskom. Ali vide sa Evropom. I svijetom.

U Škotskoj su se 6. maja održali parlamentarni izbori na kojima Škotska nacionalna stranka nastoji osvojiti dovoljno glasova koji bi im omogućili raspisivanje referenduma za odvajanje od Velike Britanije. Nezavisnost Škotske bi za Ujedinjeno Kraljevstvo predstavljalo veći šok od nezavisnosti Irske prije jednog stoljeća.

Škoti su 2014. godine većinski glasali protiv nezavisnosti, ali Škotska nacionalna stranka (SNP) Nicola Sturgeon želi još jedan referendum ako pobijedi na izborima za škotski parlament. Britanski premijer Boris Johnnson je više puta odbio pozive SNP-a za referendum.

“Vjerujemo da bi građani Škotske trebali imati priliku na referendumu, kada završi pandemijska kriza, da odluče da li bi Škotska trebala biti nezavisna zemlja”, piše u objavljenom manifestu SNP.

“Namjera SNP-a je da referendum bude u prvoj polovini petogodišnjeg mandata”, ističu dodajući da će datum referenduma odrediti njihov “demokratski izabrani parlament”.

Iako DJohnson ima moć odbiti još jedno glasanje o nezavisnosti, vjerovatno bi se tada suočio s ustavnim sporom s Škotskom. Predstavnici SNP-a su kazali da će škotski parlament, ako u maju osvoje većinu, izglasati referendumski zakon kojim se predlaže da pitanje na glasačkom listiću glasi: “Da li bi Škotska trebala biti nezavisna država?”

“Ne može biti moralnog ili demokratskog opravdanja da Boris Johnson ili bilo koja vlada Westminstera ometu pravo naroda Škotske da sami odlučuju o svojoj budućnosti”, ističu iz SNP-a.Na slikama:

-U filmu, Jacobite parni voz fukće sa Harry Potterom preko vijadukta Glenfinnan i pored Loch Shiela do Hogwartsa

-Napravljene od pjeskulje, kuće u starom gradu u Edinburghu blistaju ispred ugašenog vulkana

„Arthur’s Seat“, "Arthurovo sjedalo". Ukrašene i okrunjena kupolama i krunama

-Čista Škotska: gajdama i kiltovima zajedničko je da su ih oboje nosili ratnici u dalekoj prošlosti.

-Andrijin krst krasi nacionalnu zastavu još od 16. vijeka.

-A danas taksiji u Edinburghu …

… grafit prvog ministra Nicole Sturgeon, kombiniran, plavo sa zvijezdama EU …

… Zapadno škotsli bijeli terijer sa simbolom Škotske nacionalne stranke (SNP) oko vrata …

… i kaže se “Yes”, "Da" za drugi referendum o nezavisnosti na mjestu bitke kod Bannockburna, gdje je Robert Bruce pobijedio Engleze 1314. godine.

-Otprilike oko 30 godina kuće na molu u Tobermoryju na ostrvu Mull sjale su jarkim bojama, a ne više ne samo u sivoj boji.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši