Fudbal: Oboren rekord Gerda Müllera

Rekord je oboren – Robert Lewandowski (32) je u subotu, 22. maja 2021. godine postigao 41. gol ove sezone u Bundesligi. Time je napadač FC Bayern München nadmašio legendarni rekord Gerda Müllera (75).

Gol broj 41 ove sezone, postigao u 90. minuti utakmice protiv Augsburga te se u posljednjem trenutku popeo na bundesligaški Olimp.

Rekord, koji će ostati dugo vremena.

Gerd Müller je svoj rekord postavio u sezoni 1971/72

Međutim, još uvijek postoje neki neusporedivi rekordi Gerda Müllera:

-Sedam puta je bio najbolji strijelac Bundeslige – poljski internacionalac je ove sezone svojoj kolekciji dodao šesti top, koji se dodjeljuje najboljem strijelcu sezone u Bundesligi

-87 puta je postigao po dva gola na utakmici – Lewandowski 71.

-86 puta je postigao gol za vodstvo 1:0 – Lewandowski 67.

-Postigao je 365 golova u Bundesligi. Lewandowski 277. Da bi oborio ovaj rekord, morao bi igrati u Bundesligi još najmanje tri sezone.

Sa do sada postignutih 277 golova u Bundesligi, Lewandowski, koji je igrao i za Borussiju Dortmund, drugi je na listi strijelaca Bundeslige svih vremena, iza bivšeg napadača Bayerna Gerda Müllera sa 365 postignutih golova. Da li će Lewandowski dostiči koji od ovih rekorda u narednim godinama? Njegov trenutni ugovor u FC Bayern Münchenu traje do 30. juna 2023.

Legenda Bayerna Gerd Müller (75) već duže vrijeme boluje od demencije i živi u jednom staračkom domu južno od Münchena. Zbog bolesti, od svega ovoga do njega ništa nije doprlo.

(sport)

Komentariši