Uoči Wembleya 2021!

Poznata je doskočica, koju je jednom izgovorio engleski reprezentativac, fudbaler Gary Lineker o fudbalu kao “jednostavnoj igri, u kojoj 22 čovjeka 90 minuta trče za loptom i gdje na kraju uvijek pobijede Nijemci”. On je ovo izgovorio nakon poraza Engleza od Njemačke na penale, na Svjetskom Prvenstvu u Italiji 1990. godine. Doskočica je već odavno je postala kliše, a možda razloge ovog “prokletstva” treba tražiti u sumnjivom i nikad razjašnjenom golu Geoffa Hursta kojim je Engleska 1966. na Wembleyu osvojila titulu svjetskog prvaka.
Na Evropskom prvenstvu 2020/2021 susret dva rivala odigraće se u osmini finala.

Kako je najavljeno, na Wembley stadionu večeras ne mogu prisustvovati navijači iz Njemačke, zbog noonastalih uslova pandemije. Bez obzira na zabranu dolaska njemačkih navijača, kako kažu, ne Wembleyu će se večeras naći 45.000 domaćih navijača.

Usput: na prvoj utakmici osmine finala Italija – Austrija bilo svega 21.500.

A kako je to bilo prethodnih dana na mnogim mjestima širom Njemačke?

Evropsko prvenstvo po principu “Sam svoj majstor”, ili Snađi se kako znaš, u parku u Wiesbadenu, Njemačka.

Ljubitelji fudbala su ovako gledali prvu utakmicu njemačke reprezentacije protiv Francuske.

Televizijsku sliku su projicirali pomoću bimera, na jedan razgrnuti, zategnuti čaršaf, koji im je poslužio kao ekran. Sve je bilo ok, jedino im je krajnji rezultat utakmice pomutio improvizovanu zabavu Public Viewinga.

Kako je poznato, Njemačka se kroz grupu provukla jednom pobjedom, jednim porazom, uz jednu neriješeno odigranu utakmicu.

Englezi su u grupi bili suvereniji, sa dvije pobjede i jednim nerješenim rezultatom.

Da li će ljubitelji fudbala ovako odgledati i večerašnju utakmicu sa Wembleya, zavisin uveliko od vremenskih prilika. Vremenska prognoza u velimok dijelu Njemačke kaže: večers kiša!

(spagos)

Komentariši