Održana čuvena “Šlaufijada”

fotografije, portali, raja

Poslije više od 10 godina, danas je u Mostaru održana čuvena “Šlaufijada”, tradicionalna manifestacija sportsko-zabavnog karaktera koja se održava uoči mostarskih skokova sa Starog mosta u Mostaru, što je izazvalo oduševljenje učesnika, ali i brojnih građana i turista koji su uživali u zanimljivom prizoru na Neretvi.

Na Šlaufijadi je učestvovalo 9 ekipa sa po dva člana, koji su trku trebali početi i završiti na šlaufu, a najviše se ocjenjivala brzina. Svaka ekipa mogla je birati hoće li plivati ili gurati šlauf, a za upravljanje je bilo dozvoljeno koristiti noge, ruke i papuče.

Spuštanje šlaufom niz Neretvu započelo je od plaže Bunur, a završilo ispod Starog mosta.

Prvo mjesto i novčanu nagradu od 100 KM osvojila je ekipa “Caffe bar Forza” (Farik Repeša i Nidal Efica), drugo mjesto i 70 KM “Zip line Stari most” (Amar Škoro i Armin Karalić) i treće mjesto i 50 KM osvojila ekipa “K King design” (Harun Bajgorić i Enel Tiro).

“Trka se prelamala ‘na trokutu’ na plaži u Cernici, jer su neki takmičari tu zaglavili. Drago mi je što su baš mladi momci pobijedili”, rekao je organizator te manifestacije ispred Kluba skakača u vodu “Mostari” Ermin Zukanović.

Zukanović je posebno izrazio radost da je ovo početak vraćanja djece na Neretvu jer će se, ako se to ne dogodi, tradicija ugasiti.

Ove godine u sklopu manifestacije tradicionalnih skokova sa Starog mosta organizovano više sadržaja. Tako će se danas sa skakaonice Duradžik u 16 sati održati juniorski skokovi, nakon čega će se dodijeliti i nagrade najboljima.

Sutra uoči tradicionalnih skokova sa Starog mosta, koji počinju u 16 sati održat će se po prvi put takmičenje u preplivavanju Neretve ispod Starog mosta, što će bez sumnje biti jedna zanimljivost za građane i turiste grada na Neretvi.

(ns)

Komentariši