Širom svijeta, tamo amo

Sredozemlje – U sigurnim rukama

Na otvorenom moru pronađena je beba stara oko tri mjeseca. Zamotana u dres o njoj se brine pomoćnik sa spasilačkog broda “Ocean Viking”. Beba je najmlađa, od ukupno 106 ljudi, koji su spašeni od utapanja prepunog broda. Njihov drveni brod spašen je južno od Malte.
“Ocean Viking” i “Sea Watch 3” morali su se proteklog vikenda nekoliko puta vraćati. Sada se na tim brodovima nalazi više od 700 spašenih osoba. Zasad su sigurni, ali njihov budući put ostaje neizvjestan do daljnjega.

Njemačka – Halo Taxi!

“CityAirbus” vjerovatno neće moći slijetati direktno pred kućna vrata, ali na kraju krajeva ne može se imati baš sve. Tokom uspješnog javnog probnog leta u Bavarskoj prošle sedmice, u Manchingu, u Bavarskoj. proizvođači letećeg taksija su pokazali koliko je napredovao razvoj upotrebljivog putničkog drona. Potpuno električni dron sa vertikalnim startom je dizajniran za četiri putnika, ali će proći još nekoliko
godina prije nego što će biti u funkciji u ekonomski održivoj verziji.
Do tada će se morati s vremena na vrijeme ostajati u saobraćajnoj gužvi..

Turska – Nebeski znakovi


Crveni svjetlucavi dim iznad hotela izgleda sablasno, ali izgleda da neki turisti na plaži Manavgat nisu njime baš puno impresionirani. Turskom rivijerom je proteklih dana haralo više od stotinu šumskih požara, a najmanje osam ljudi je poginulo. Požari haraju i Sicilijom, Sardinijom i Peloponezom. Toplota i vjetarovi neprestano postiču plamen.
U Grčkoj vlasti ne isključuju mogućnost da bi ovih dana mogao pasti evropski temperaturni rekord.
Datira iz 1977. Tada je u blizini Atine izmjereno 48 stepeni.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši