Zmajevi sa bodom ko kuća

Francuska – Bosna i Hercegovina 1:1

Stadion La Meinau Strasbourg

Gledalaca: 27.500

Sudija: Schärer Sandro, Švicarska

Strijelci: Džeko 36’, Griezmann 40’

Žuti krtoni: Veretout, Hadžiahmetović,

Crveni karton: Kounde

Francuska: Lloris, Digne, Kimpembe, Varane, Kounde, Lemar (Tchouameni 46’), Pogba, Veretout (Dubios 53’), Mbappe (Diaby 90’), Griezmann (Coman 76’), Benzema (Martial 76’).

BiH: Šehić, Hadžikadunić, Ahmedhodžić, Saničanin, Sušić (Cipetić 64’), Hadžiahmetović, Pjanić, Cimirot (Lončar 72’), Kolašinac (Čivić 53’), Demirović (Prevljak 72’), Džeko.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je u Strasbourgu neriješeno 1:1 sa selekcijom Francuske, u susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

BiH je došla u vođstvo u 36. minuti golom Edina Džeke, a izjednačio je Antoine Griezmann u 40. minuti.

Fudbaleri BiH ostvarili su drugi remi u trećoj utakmici u kvalifikacijama za SP. Izabranici selektora Ivayla Peteva uspjeli su osvojiti bod protiv aktuelnih svjetskih prvaka, a malo je nedostajalo da uzmu puni plijen, s obzirom na to da su u drugom poluvremenu bili bolji i propustili nekoliko prilika za drugi pogodak.

Domaći su u prvom poluvremenu igrali ofanzivnije i imali veći posjed, ali su fudbaleri BiH odigrali disciplinovano u odbrani, dok su u napadu imali nekoliko dobrih situacija.

Prvu pravu priliku BiH je imala preko Pjanića, čiji pokušaj iz slobodnog udarca brani Lloris.

Nekoliko minuta kasnije, BiH dolazi u vođstvo golom Džeke, koji koristi asistenciju Demirovića i sa dvadesetak metara preciznim udarcem pogađa ugao gola.

Na izjednačenje se nije dugo čekalo. Nakon kornera sa lijeve strane, Griezmann je u šesnaestercu leđima zahvatio loptu koja se odbila od Hadžikadunića i prevarila Šehića. Golman BiH je uspio izbaciti loptu iz gola, ali je sudija, uz pomoć VAR-a, priznao pogodak s obzirom na to da je lopta prešla gol-liniju.

Do kraja poluvremena, Francuzi su krenuli potpuno ofanzivno, ali je odbrana bh. tima bila na visini zadatka.

Na početku drugog poluvremena, Francuzi su ostali s igračem manje, nakon što je crveni karton dobio Kounde zbog oštrog starta nad Kolašincem, koji zbog povrede nije mogao nastaviti utakmicu.

U nastavku meča, BiH je preuzela inicijativu, a u posljednjoj trećini meča krenula i po drugi pogodak.

Prvu priliku imao je Džeko, koji je dobro primio loptu pored Kimpembea, ali nije najbolje šutirao iz teške pozicije.

Potom je Prevljak iz dobre pozicije šutirao preko gola, a u finišu je Pjanić pokušao iz slobodnog udarca, ali neprecizno.

Na kraju je ostalo 1:1, a remijem mogu biti zadovoljne obe ekipe.

Naredni meč u kvalifikacijama fudbaleri BiH igraju 7. septembra u Zenici protiv Kazahstana. Tri dana ranije, odigraće prijateljski meč s Kuvajtom, takođe u Zenici.

(sport)

Komentariši