Iz svijeta – Na vodi, iznad vode, ispod vode

Na talasima uspjeha
“Talasi su Božje igračke.”
Surfer Mateus Herdy (20) primio je k srcu ovu surfersku izreku na Corona Open u Meksiku. Brazilac je ispred stjenovite obale Barra de la Cruz, između ostalog, pokazao Aerial, jedan od najtežih trikova u surfanju i osigurao prvo mjesto.
Herdy, čiji su roditelji takođe bili profesionalni surferi, na dasci se nalazi od njegove treće godine. Surfing područje Barra de la Cruz na pacifičkoj obali jedno je od najtežih, ali i najopasnijih mjesta za surfere u svijetu zbog svojih super valova i savršenog loma (Point Break). U julu je španjolski surfer Oscar Serra (22) ovdje izgubio život, nakon pada sa valovitog valjka, kada je potisnut na morsko dno.

U raju za penjače

Pogled od koga zastaje dah. Jedan australijski penjač smatra da je fotografija bila vrijedna nagrade.

Tamnoplava voda pjenuša ispod litice na ostrvu Bruni, jugoistočno od Tasmanije. Ona je poznato po svojim stjenovitim liticama koje su jestimično visoke i do 200 metara iznad vode.Pravi raj za penjače, koji drhte od uzbuđenja dok savladavaju super strmi “Mealstrom Wall”, “Zid iznad vrtloga”, kako je nazvan zid desno na slici.

Australijanac Lachlan Gardiner ga je savladao zajedno sa njegovom foto opremom. Kad je stigao gore, prvo je okinuo jedan selfie, a onda uzeo vremena za ovaj spektakularni snima. Kasnije ga je uputio na foto takmičenje: “International Photography Contest of Mountain Activity”, zajedno sa 300 drugih učesnika, koji su također imali želju da njihove fotografije sa penjanja budu nagrađene. Žiriju u španjolskim San Sebastianu zaista je bilo teško, jer su im pristigle fotografije iz 58 zemalja svijeta. Planinarski klub iz ovog mjesta “Club Vasco de Camping Elkartea” organizuje svake godine ovo takmičenje. Na kraju je Lachlan Gardineru je pripala počasna nagrada.

Ples oko giganta

Istraživači su otkrili ogroman koral širok više od deset metara u Great Barier Reef, Velikom koralnom grebenu ispred australijske obale. To je najširi koral do sada tamo pronađen, izvjestio je istraživački tim u specijaliziranom časopisu “Scientific Reports”.

Sa visinom od 5,3 metra, to je ujedno šesti najviši izmjereni koral na čitavom grebenu – i star je nekoliko stotina godina.

Kameni korali blizu ostrva Orfej pripadaju grupi Porites, a 30 posto njihove površine prekriveno je spužvama i algama, kako je izvijestila grupa Adama Smitha sa Univerziteta James Cook u Douglasu.
Rast korala Porites uveliko zavisi o prosječnoj temperaturi površine mora. U koordinaciji s Australijskim institutom za nauku o moru (AIMS), istraživači su izračunali godišnje povećanje visine od 1,21 centimetra kod džinovskih korala. Visina pronađenog korala od 5,3 metra, odaje mu starost od 438 godina.

“Dakle, nastao je mnogo prije evropskog istraživanja i naseljavanja Australije”, pišu istraživači. AIMS je odredio starost ukupno 328 kolonija masivnih korala Porites, a također je odredio maksimalnu starost od 436 godina. Stoga kažu, da je novootkriveni koral jedan od najstarijih na Velikom koralnom grebenu.
Naučnici su koral nazvali “Muga Dhambi”, što znači “veliki koral” na jeziku aboridžinskog naroda Manbarra koji živi na tom području. Vjeruje se da je Muga Dhambi preživio 99 izbjeljivanja korala do kojih je došlo na grebenu od 1575. godine. Od 1858. do 2008. godine na ovom području zabilježeno je 46 tropskih ciklona koji očigledno nisu mogli naštetiti koralima. “Gledajući u budućnost, postoji velika zabrinutost za korale na Velikom koralnom grebenu zbog mnogih uticaja, uključujući klimatske promjene, pogoršanje kvalitete vode, izlov, kao i razvoj priobalnog područja”, napisali su Smith i kolege.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši