Veliki spektakl u Mostaru – Evropsko prvenstvo u bodybuildingu i fitnessu

Mostar je bio domaćin jednog od najvećih sportskih događaja u Bosni i Hercegovini u ovoj godini – Evropskog prvenstva u bodybuildingu i fitnesu.

Na turnir, u sportsko rekreativnom centru “Midhat Hujdur Hujka”, pristiglo je više od stotinu takmičara iz regije, te Rumunije, Mađarske, Poljske, Slovačke, Italija, Moldavije i Izraela. Međutim, mnogi od njih nisu na žalost stigli zbog epidemioloških mjera i poznatih problema s prelaskom granica.

Poslije Svjetskog prvenstva koje je najjače i takmičenja Mister univerzum, po broju i jačini Evropsko prvenstvo je naime odmah iza ta dva događaja.

Prma riječima direktora organizacije Evropskog prvenstva Amela Bajgorića, ovo je prvi put da se održava takmičenje u bodybuildingu i fitnesu kod nas.

“Ovo je prvi put da se jedno ovakvo takmičenje održava kod nas, a na to smo se odlučili jer u zadnje vrijeme nijedan sport nema efikasnost bez bodybildinga i fitnesa. Stoga smo odlučili na ovaj korak, kako bi i u BiH uveli nešto novije i kako bi ove vrste sportova uvezali s drugim sportovima”, rekao je Bajgorić, prenosi Fena.

On je poručio kako su ovakvi pozitivni događaji najbolji promotori Mostara i cijele države BiH.

Jedan od glavnih razloga zašto je Mostar dobio domaćinstvo ovog velikog sportskog događaja je mostarska bodybuilderica Elma Škaljić, koja se prošle godine okitila titulom svjetske prvakinje.

Kako ona za sebe kaže, nakon par godina došle su prve pobjede i dobila je status profesionalne takmičarke.

Mostarska bodybuilderica napominje kako su pripreme za takmičenje teške i zahtijevaju puno truda i odricanja.

Prema njenim riječima, radi se o evropskom prvenstvu – amaterskom i pro amaterskom u prvom dijelu takmičenja, a u drugom dijelu, koji je iza 16 sati, nastupaju profesionalci, donosno profesionalna liga.

“Bodybuilding i fitnes su u porastu i može se slobodno reći da je to sport budućnosti, jer praktično svaki drugi sport je vezan uz teretanu i body building”, kazala je Škaljić.

U ženskoj kategoriji u bodybuildingu ocjenjuje se, uz ostalo, bikini, wellness, physique, figure, fitness, a u muškoj physique, classic, mens itd.

Branko Đurđev, takmičar iz Srbije, koji se takmičio u kategoriji Mister Physique i osvojio prvo mjesto, zadovoljan je i ponosan na osvojenom rezultatu.

Kaže da je tokom cijele godine priprema za nastup te da je dosad učestvovao na 40. takmičenja ovakvog tipa.

Uz IBFF, događaj su podržali Grad Mostar, Sportski savez Grada, te Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta i dr.

(NovaSloboda)

U disciplini Mr Athletic Tall , Ali Hamza Duraković je osvojio 2. Mjesto!

U disciplini Mr Phisique Ali Hamza Duraković je uzeo 3. mjesto.

(spagos)

Komentariši