Iz svijeta – Samo nek se kreće

Road film

Saobraćajni izvještaji koje bismo željeli češće čuti: „Zbog radova na rušenju mosta, autoput A8 kod Pforzheima zatvoren je za vikend. Ipak ste tamo dobrodošli. Kino je postavljeno na tri trake i prikazuje komediju “25 km/h” sa Lars Eidingerom i Bjarne Mädel. Tu je i popcorn, kao i piće i ples, uz muziku uživo”. Lijepa ideja jugozapadne podružnice Autobahn GmbH, Njemačka.

500 ulaznica za predstavu prošle subote navečer, organiziranu, između ostalih, s opštinskim kinom Pforzheim, planulo je u roku od 90 minuta.


Napredak

Prvo, ima ovdje ima dosta pare, a zatim se polako pomiče naprijed. Na šta nas ovo podseća? Tačno, na kampanju vakcinisanja u mnogim zemljama. Oprostite, naravno, i na Brexit.
Britanci sa vlastitim smislom za humor sada se susreću sa posljedicama. Muškarci, koji voze potpuno funkcionalne minijaturne mašine, na jednom starinskom festivalu sjeveroistočno od Yorka, također trebaju imati određenu tendenciju, kako sebe ne bi shvatili previše ozbiljno.
Od kraja 19. stoljeća ovakvi su se dragulji u većoj mjeri koristili i kao oruđe za rad.

A zašto ovdje jedva da ima žena? E to je već neka druga tema.


Među santama

Kliženje između santi leda na stojećim daskama za veslanje: Zbog toga su ovi turisti i doputovali na zapadni Grenland. Tuda prolazi glečer Sermeq Kujalleq, jedan od najaktivnijih te vrste na svijetu. Svaki dan, lagano se kreće na oko 40 metara udaljenosti od obale, ali sada tri puta brže nego prije 30 godina. Tamo gdje led glečera dodiruje more, odvajaju se veći i manji blokovi. Ovdje za ovu pojavu kažu, kako se glečer teli. Trenutno to radi punom parom.
Ljeto je bilo toplo, a na najvišoj tački Grenlanda, kiša je pala prvi put otkako se počela voditi vremenska evidencija. Polarna regija se zagrijava brže od ostalih dijelova svijeta, a ledeni pokrivač se topi.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši