Inovativni koncept: Automat za prodaju hrane, “Rettomat”, nudi spašenu hranu

Na Hauptbahnhofu, Glavnoj stanici u Frankfurtu postavljen je jedan novi automat za prodaju hrane. Ništa posebno, pored stotina sličnih u ovoj ogromnoj zgradi.

Ipak, posebnost se sastoji u tome, što ovaj automat prodaje “spašenu hranu”. Ime “Rettomat” dolazi od riječi “retten”, što u prevodu znači spasiti.
Izvana izgleda neupadljivo, ali koncept koji stoji iza njega je iznenađujući. Putnicima se daje posebna ponuda kod kupovine grickalica. “Rettomat” ovim proizvodima daje drugu priliku, kako je objašnjeno u saopštenju za javnost.
Organske i superfood grickalice izložene u “Rettomatu” su neposredno prije ili nakon isteka roka trajanja. One su i dalje za jelo. Naravno, prije stavljanja u “Rettomat”, hrana se strogo provjerava na ukus. Rettomat nudi i pića. S novom uslugom se željeznička stanica želi učiniti učiniti još atraktivnijom, ali i zaštititi resurse.
“S ‘Rettomatom’ dajemo primjer veće održivosti. Naši putnici mogu nabaviti zdravu i ukusnu hranu za svoja putovanja i istovremeno spasiti namirnice od bacanja.
Projekt je organizovan zajedno s berlinskim start-up firmom Sirplus i operatorom automata Selecta. Ovo je također plus i za kupce: roba kupljena na ovom automatu znatno je jeftinija nego u uobičajenoj maloprodaji.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši