Svijet odozgo – Nagrađene dron fotografije

Fotografija pod nazivom “Passage Sospeso” autora Paola Crocettea iz kategorije “Urban”, prikazuje mali voz po imenu “Vacca nonesa” koji povezuje grad Trento sa selima Val di Non i Val di Sole u Trentinu, u Italiji.

Na svom putovanju kroz plantaže jabuka, voz prolazi i ovim prolazom preko klisure visoke 150 metara, koji oduzima dah putnicima. Naravno fotografija dronom je napravljena u zimskom periodu što joj daje još više mističnosti.


Fotografija “Henningsvær” autora Nanda Harmsena je također iz kategorije “Urban”, a prikazuje fudbalsko igralište u ribarskom selu Henningsvær u Lofotenu, Norveška, čija se umjetna trava svojom bojom ističe naspram zimskog krajolika.


Fotografija “Space Invaders” autora Gilada Topaza je snimljna na plaži u Mrtvom moru, također dolazi iz kategorije “Urban”. Raspored bijelih suncobrana podsjeća na klasičnu video igru “Space Invaders” iz sedamdesetih i dala je ime fotografiji.

Fotografija “Centar kraljevine” autora George Steinmetza iz kategorije “Urban” prikazuje zgradu pod istim imenom Centar u Rijadu, Saudijska Arabija. Sa 300 metara visine, “The Kingdom Centre”, ili Centar Kraljevine bio je najviši neboder u Saudijskoj Arabijim kada je završen 2002.


Fotografija “Metaforična izjava o gradu i zimi” autora Sergeja Poletajeva osvojila je prvo mjesto u kategoriji “Urban”, a prikazuje 500 godina stari manastir u Moskovskoj oblasti. U pozadini se vidi di iz dimnjaka jedne termoelektrane. Para iz rashladnih tornjeva posebno je gusta zbog jakog mraza.

“Lov na bijele medvjede” autora Florian Ledouxa je iz kategorije “Divlje životinje”, a prikazuje polarnog medvjeda koji tokom ljeta u lednom ledenjaku traži foke. Fotografija je snimljena na arhipelagu Svalbard, koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola.


“Vilinski krugovi” autora Georgea Steinmetza prikazuje stado zebri u rezervatu prirode NamibRand u Namibijij također potječe iz kategorije “Divlje životinje”. Tanke niti trave imaju rijetku šarenu mustru poznatu kao “vilinski krugovi”. Porijeklo ovih krugova se već decenijama naučno istražuje.

(web)

(NovaSloboda. ba)

Komentariši