Vrijeme je kestena: Zašto kesteni imaju bijelu fleku?

Kesteni su najimpozantnija stabla u velikim parkovima i botaničkim vrtovima. Mogu narasti i do 30 metara u visinu i dostići ponosnih 300 godina starosti.

U širokoj i visokoj kruni sa listovima u obliku dlana, ljeti nam pružaju pravu hladovinu. Dolaskom jeseni listovi prelaze u najljepše boje jeseni. Istovremno, već od septembra sazrijevaju prvi plodovi.

Bodljikave zelene kugle, koje se nalaze posvuda između listova, ispod debele ljuske sadrže do tri kestena. Ako plodovi sazriju malo kasnije u jesen, opadaju na tlo ispod stabla, ljuska puca, a kesteni ispadaju vani.

Kod kestena se, strogo gledano, ovdje radi o sjemenu drveta. Ono se sastoji od smeđe ljuske, i hranjivog dijela, koji okružuje “embrion”,

Bijela fleka, koju posjeduje svaki kesten, botaničari označavaju kao Hilum, ili takođe, kao pupak sjemena. Tu se prethodno nalazila jedna duža vrpca, takozvani Funiculus, koji sjeme snabdijeva prehrambenim materijama. Slično, kao pupčana vrpca kod čovjeka.

Mnogo kestena tokom zime pojedu divlje životinje, srne, jeleni i divlje svinje. Neki od kestena ipak ostanu na svom mjestu, do narednog proljeća. Tada postepeno iz sjemena izniče prva klica. Istovremeno se obrazuje korijen, koji kasnije biva zamjenjen pravim korijenjem. Nakon toga sadnica počinje brže da raste.

U pravilu, stablo kestena prve plodove daje tek nakon napunjene 15. godine rasta.

(fk)

(spagos)

Komentariši