Svečanost Magal u Zapadnoj Africi

Ono što su Lourdes u Francuskoj, Czenstochova u Poljskoj, Mariazell u Austriji, to je za pobožne stanovnike Senegala mjesto Touba, smješteno u centralnom zapadu ove zemlje. Metropola hodočasnika nije ništa više do jednog velikog sela, jer nema status grada.

Ovdje centralna vlada nema nikakvog uplita, jer ovdje vlada Kalif jednog Sufijskog bratstva.

Ut temu:

Touba je hodočasnička metropola na centralnom zapadu zapadnoafričke države Senegal. Nalazi se u okrugu Mbacké u regiji Diourbel, oko 150 km istočno od Dakara. Sa tri četvrtine miliona stanovnika, Touba je najveće naselje u zemlji poslije glavnog grada. Uprkos svojoj veličini, nema pravni status grada (komune), pa čak ni velikog grada (Ville), već se njime upravlja na opštinskom administrativnom nivou, poput naselja nalik selu kao Communauté rurale (ruralna zajednica) pod ime Touba Mosquée, Touba džamija.

Godišnje hodočašće u Toubu u Senegalu jedan je od najvećih vjerskih festivala u Senegalu. U njemu učestvuje do 4 miliona (uglavnom) afričkih muslimana. Touba je jedan od najvažnijih vjerskih centara u Senegalu i sjedište Muridije, relativno mladog sufijskog bratstva. Odredište hodočasnika je, između ostalog, velika džamija u Toubi, sagrađena od čistog zlata i mramora i, prije svega, mauzolej s ostacima šeika Ahmada Bambe, osnivača Muridije i njegovih nasljednika. Šeik Ahmad Bamba (1854-1927) osnovao je Muridiyya 1887. (možda i 1883) naše ere. Njegovo puno ime bilo je šejh Ahmad Ibn Muhammed Ibn Habiballah. Kao i njegov otac, i ranije je bio pripadnik različitih sufijskih redova, poput Kadirije, Tidžanije i Šadhilije. Međutim, šeik se nije zanimao samo za religiju već i za politiku. Zbog angažmana protiv francuske kolonijalne moći, zarobile su ga francuske trupe 1895. godine i deportovale u Gabon u septembru iste godine, gdje je proveo sedam godina svog 33-godišnjeg progonstva. Veliko hodočašće u Toubi sjeća se ovog šeikovog progonstva. Godišnje ceremonije održavaju se u periodu od tri dana, a drugi dan je vrhunac ovog hodočašća i odnosi se na molitvu i učenje Kur'ana i Khaside. Prema tradiciji Muridije, na ovaj dan svi učesnici uče Kur'an. Hodočasnici sjede zajedno u krugovima i čitaju ili pjevaju Kuran tihim ili glasnim glasom. Ovo godišnje hodočašće u Toubu, koje se održava 48 dana nakon početka islamske godine, čak se smatra zamjenskim hodočašćem za one koji ne mogu na hodočašće u Meku. Međutim, ovo gledište je više popularno vjerovanje, jer islam ne predviđa zamjensko hodočašće. Ova ideja mogla se razviti iz činjenice da se smatra da je hodočašće u Meku bilo ako postoji jasna izjava namjere. Članovi Muridije koji ne mogu otići u Senegal takođe se sastaju, gdje je to moguće u njihovim zemljama, kako bi zajedno proslavili Veliki maggal.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši