I dalje nam ostaje pomjeranje kazaljki sata, i ljeti i zimi

Čini se da je sezonsko pomjeranje sata, uz sve nedostatke, ipak najbolji kompromis.

Iako je Evropska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomjeraanje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vrijeme ni neće.

“U nedelju, 31. oktobra pomaknućemo sat”, izjavio je nedavno glasnogovornik Stefan De Keersmaecker, odgovarajući na pitanje novinara što se događa s prijedlogom da se ukine pomicanje sata svake zadnje nedelje u martu i zadnje nedelje u oktobru.

Pomicanje sata trebalo je prestati 2019. godine, nakon što je bivši predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker 2018. godine to predložio za cijelu Evropsku uniju, s time da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena, podsjeća Hina.

Prijedlog je 2019. godine podržao Evropski parlament, a trebaju ga usvojiti države članice. Trenutno nema nikakvih naznaka da bi prijedlog mogao dobiti njihovu podrškuu.

“Stvar je sada u rukama država članica”, rekao je glasnogovornik De Keersmaecker.

Evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. godine odgoditi odluku o ukidanju sezonskog pomicanja sata do 2021. godine, ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

Odluka o tome hoće li neka država članica uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme zavisi o njenom geografskom položaju i stoga je teško očekivati dogovor o prijedlogu EK-a, koji se sada čini ishitren, iako to niko ne želi službeno priznati.

U Evropskoj uniji postoje tri vremenske zone i najveća je srednjoevropska od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone uzele primjera radi trajno ljetno računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španijee oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vrijeme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3 sata i 15 minuta, a u Berlinu 3 sata i 44 minute.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i sjeveru kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije, jer bi, primjera radi, Francuska i Njemačka spadale u dvije različite vremenske zone.

Stoga se čini da je sezonsko pomicanje sata, uz sve nedostatke, ipak najbolji kompromis.

(NovaSloboda.ba)

(spagos)

Komentariši