Spektakularne znamenitosti koje su nestale 2021.

Darwinov luk, ostrvo Darwin, ostrva Galapagos, Ekvador

Ova 43 metara visoka formacija stijena na jugoistočnoj obali ostrva Darwin dobila je ime po velikom teoretičaru evolucije Charlesu Darwinu i bila je jedna od najpoznatijih lučnih stijena na svijetu. Ne samo da je to bila savršena prilika za fotograsiranje, već je bila i vrhunsko mjesto za ronjenje.

Ali 17. maja 2021. godine znamenitost se iznenada slomila, ostala su samo dva stuba.

Prema web stranici Scuba Diver Life, ronioci su kolaps posmatrali u 11:20 po lokalnom vremenu. Razlog je bila prirodna erozija.

Jurassic Coast, Dorset, Engleska

Obala Jurassic u južnoj Engleskoj bila je izuzetno je popularna među turistima, a poznata je po fosilima, pješčanim plažama i impresivnim stijenama poput Durdle Door, Durdle vrata (na slici).

Na ovom području su stijene oduvijek padale. Međutim, u ranim jutarnjim satima, 13. aprila 2021. godine, jedan dio obale u dužini od oko 300 metara jednostavno se odlomio i više od 4.000 tona kamenih gromada palo je na donju plažu.

To je bio najgori odron kamenja u Velikoj Britaniji, u posljednjih 60 godina. Odron je bio uzrokovan promjenama vremena i erozijom. Kada pada kiša, ona prodire u pukotine, tu se smrzne, tlo postaje mekše, a pukotine se šire.

Vjeruje se da je ovaj proces bio ubrzan velikim temperaturnim promjenama u aprilu – vrućim danima i prohladnim noćima.

(msn)

(Novasloboda.ba)

Komentariši