Izgled štikle kroz istoriju

Sigurno je da štikle nikada ne izlaze iz mode, a kako se njihiv izled mijenjaou odnosu na različite vremenske periode.

1600: U XVII vijeku prostitutke u Veneciji nosile su cipele sa potpeticom kako bi dobile na visini. Kasnije su aristokrate preuzele ovaj stil da im se odjeća ne bi vukla po blatnjavim ulicama.

1700: Cipele na potpeticu su bile su popularne i kod muškaraca i kod žena, naročito u Francuskoj. Sa istim žarom nosili su ih i Luj XIV i Markiza de Pompadour.

1800: Od Viktorijanskog doba pa do danas čizme sa štiklom smatraju se odlikom dama i žena sa stilom.

1900: Štikla je u ovom periodu bila nešto niža, ali su cipele bivale duboke, posebno kada su bile u formi čizama. Posebno popilarni su bili dugmići sa strane, koji idu duž noge.

1910: Ovih godina su štiklu postale praktičnije i suptilnije. Svilene cipele su bivale sveprisutne, a crne su već tada bile obavezne.

1920: Kada se dužina suknji smanjila, cipele su konačno mogle da se vide u potpunosti. Zbog toga su detalji postali poželjni, naročito prednje kopčanje.

1930: Glamur starog Holivuda donio je sa sobom maštovite oblike, a čak su se i na bazenu nosile potpetice. Ovo je vrpjeme kada se prvi put pojavljuju platforme.

1940: Štikla postaje viša, prednji dio deblji, a ukrasi u vidu cvijeta ili mašne čine da cipele izgledaju zabavnije. Plići prednji dio i kaiščići donijeli su specifičan vamp izgled.

1950: Delikatne cipele sa štiklom i trakama, i papuče sa platformom, u prvi su plan stavljale ženstvenost.

1960: Tanja štikla i blok peta obilježile su šezdesete. Isticale su se cipele u boji koja se uklapala sa bojom odjevnog komada, kao i one u metalik srebrnoj nijansi.

1970: Drvene klompe i nanule stupile su na scenu, zajedno sa platikom i disko glamurom. Mokasine dobijaju štiklu, a sandale postaju odvažnije.

1980: Neonske boje i šare karakteristišu osamdesete. Ipak, bijele satenske špicaste cipele sa tankom štiklom bile su obavezne na vjenčanjima i drugim proslavama.

1990: Izuzetno visoke potpetice, naglašene platforme, izdužen prednji deo, i cipele u kombinaciji sa čarapama do koljena, obeležili su devedesete.

2000: Klasične sandale na štiklu i cipele sa otvorenim prstima bile su skoro na svim nogama prije dvadesetak godina.

2010 – 2020: Nitne kao ukras, neobična štikla poput skulpture, povratak na sedamdesete, bež boja, su samo neke od odlika koje su obilježile cipele posljednjih deset godina.

(citymag)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši