Lana Pudar uz državni rekord, danas u finalu Evropskog prvenstva u Kazanju

Finalna utrka na rasporedu je danas s početkom u 16:42 po našem vremenu

Mlada bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar izborila je veliko finale u disciplini 200 metara leptir na Evropskom prvenstvu u malim bazenima u ruskom Kazanju i uspjela je postaviti novi državni rekord.

Pudar (15) je jutros nastupila u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u malim bazenima koje se održava u Kazanju i tu je s vremenom 2:10:00 izborila polufinale u svojoj disciplini. Ukupno, naša mlada plivačica imala je šesto vrijeme u kvalifikacijama, tako da je s dosta optimizma ušla u drugu današnju utrku.

Nešto prije 17 sati po našem vremenu Pudar je plivala u prvoj polufinalnoj utrci i tu je zauzela treće mjesto s vremenom 2:07.10 što je bilo dovoljno za plasman u veliko finale.

Ispred nje su samo bile Dankinja Helena Bach (2:06.12) i Italijanka Ilaria Bianchi (2:06.86).

Kada se gledaju obje polufinalne utrke, Pudar je ostvarila četvrto najbolje vrijeme i to dovoljno govori u kakvoj se formi nalazi mlada bh. plivačica iako je najmlađa učesnica polufinala.

Tri plivačice koje su imale ukupno bolje vrijeme od Pudar su mnogo starije od mlade bh. plivačice, tako da je i to naznaka kakva budućnost čeka ovu Mostarku.

Finalna utrka na rasporedu je danas s početkom u 16:42 po našem vremenu. Finale su osim naše takmičarke izborile Helena Bach (Danska), Ilaria Bianchi (Italija), Zsuzsanna Jakabos (Mađarska), Svetlana Chimrova (Rusija), Laura Lahtinen (Finska), Alessia Polieri (Italija) i Nida Eliz Uestundag (Turska).

Podsjetimo, Pudar je proteklih dana nastupala i na Svjetskom kupu u Kazanju i tu je osvojila prvu medalju u historiji ovog takmičenja za našu zemlju pošto je došla do bronze u discipilini 100 metara delfin.

(sport)

Komentariši