Stare i nove piramide

Kada je sagrađena Kefrenova piramida, njen vrh je sjajio u zlatu, a 4591 godinu kasnije, odjednom izgleda kao da uzlijeće.

To duguje francuskom umjetniku JR i izložbi „Forever is Now“, “Zauvijek je sada”, koja se na platou Gize, uprkos naslovu, nažalost može vidjeti samo do 7. novembra.

Vrhunac od deset masivnih instalacija je JR-ova ruka, koja se diže sa zemlje i drži razglednicu.

Ako se pravilno postavite, izgleda kao da gornji dio konstrukcije lebdi.

Nažalost,do trenutka objavljivanja ove vijesti, nije bilo moguće saznati šta je faraon Chephren, koji je, da tako kažemo, bio domaćin ove grobnice, mislio o optičkoj iluziji.

Čini se da JR ima slabost prema piramidama, pa je 2019. učinio da jedna, koje je stajala u dvorištu Luvra nestane sličnim trikom, kao i 2000 traka papira.

Na izložbi je prikazana i skulptura “Zajedno” italijanskog umjetnika Lorenza Quinna, koja se sastoji od dvije ogromne ruke, kao i Ai-Da, “ultrarealistički umjetnik robot”, kojeg je egipatska carina držala deset dana, jer je smatrala za jednog špijuna.

Piramida Grobnica faraona Kefrena je druga najviša piramida u Gizi i izgrađena je u 4. dinastiji oko 2570. godine prije Krista.

Izgrađen u BC Instalacija

Za ljubitelje umjetnosti koji ne stignu u Gizu do 7. novembra, umjetnik je stavio na raspolaganje 4591 NFT, jedno digitalno umjetničko djelo, za svaku godinu od izgradnje piramide.

Stare i nove piramide

Poznato je da su piramide u Gizi poznate, i to ne samo ako pogledate tehničku opremu iz 2500. godine prije nove ere. Danas se umjetnička djela bilo kojih gigantskih dimenzija mogu predstavti bez ikakvih problema, pa čak i da hiljade i hiljade robova ne moraju izgubiti život da to grade.

Kao instalacija Italijana Lorenza Quinna, koja podsjeća na ruke Angele Merkel, na slici.

(focus)

(NovaSkoboda.ba)

Komentariši