Na putu prema jugu

Hiljade pelikana na svom iscrpljujućem putovanju na jug ove jeseni, u su potrazi za hranom, a vlasti u Izraelu su uredili rezervate, pogodne za pelikane, kako bi zaštitili komercijalne ribnjake. Preferirajući let iznad kopnena, nego rizičniji prelet preko neba iznad mora, stotine miliona ptica prolaze kroz krajeve na Bliskom istoku, svake sezone migracije – u proljeće na putu prema sjeveru u Evropu i Aziju, a kasnije, tokom godine, nazad u Afriku.

Procjenjuje se da oko 45.000 gladnih pelikana, koji spadaju među najveće ptice selice, imaju poseban ćeif za ukusnu ribu koju uzgajaju izraelski farmeri. To ispada skupo za farmere, a može biti vrlo opasno za pelikane. Jedno rješenje je bilo, ponuditi im alternativnu kuhinju na ključnoj lokaciji, a oko 2,5 tone drugorazredne ribe istovareno je u za to određeno jezerce u Mishmar Hasharonu, zajedničkom kibucu u blizini izraelske mediteranske obale, gdje su pelikani dobrodošli na gozbu. “Program ima za cilj minimiziranje problema između čovjeka i pelikana”, rekao je Ofir Bruckenstein iz Izraelske uprave za prirodu i parkove.

Iz ovog sigurnog utočišta mogu nastaviti svoju često opasnu migraciju. Izraelsko društvo za zaštitu prirode procjenjuje da polovina od oko pola milijarde ptica ugine tokom sezonskog putovanja koje iznosi hiljadama kilometara.

Krivci uključuju prirodne grabežljivce, kao i ljudske aktivnosti, poput uništavanja staništa, te strujnog udara, prilikom ulijetanja ptica među žice vazdušnih energetskih dalekovoda, navodi se u izvještaju uprave.

(ksta)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši