Taj čudesni šareni svijet: Slike dana

Maraton sa djetetom

Atina – Ovaj izlazak sa kolicima iznosio je više od 42 kilometra: Maratonac je sa sobom ima kćerkicu, koju je gurao šred sobom tokom čitave szate na Atinskom maratonu.

Komemoracija bez kraljice

London – Ratni veterani prisustvuju komemoraciji poginulima u Prvom i Drugom svjetskom ratu u Londonu. Nakon nekoliko izostanaka zbog bolesti, i kraljica Elizabeta II je otkazala učešće na ovoj ceremoniji. Prema britanskoj kraljevskoj porodici, monarhinja ima problema sa leđima.

Tragovi nasilja

Guayaquil – Najmanje 68 zatvorenika ubijeno je u tuči bandi u zatvoru u Ekvadoru. Članovi bande napali su rivalsku bandu vatrenim oružjem, eksplozivom i mačetama. U hronično pretrpanim zatvorima Ekvadora često dolazi do ratova bandi.

U Oldtimeru preko brda i dolina u klasičnom autu

Keswick – Rachel Blake vozi svog starog Austina iz 1929. kroz jesenju šumu blizu Keswicka u sjevernoj Engleskoj. U tradicionalnom oldtimer reliju, auto veterani prelaze brda i doline.

Parlamentarni izbori u karantinu

Sofija – Članovi izborne komisije donose glasačke listiće i glasačke kutije do glasača u Sofiji koji su u karantinu zbog pandemije korone. U Bugarskoj će se po treći put ove godine birati novi parlament. Ankete su zasjenjene najsmrtonosnijim korona talasom u zemlji do sada.

Recordni orkestar

Karakas – Oko 12.000 uglavnom mladih muzičara pokušalo je da postavi novi svetski rekord kao najveći klasični orkestar u Venecueli. Pred strogim žirijem od 260 revizora revizorsko-konsultantske kuće KMPG, na prostoru ispred venecuelanske vojne akademije zajedno su svirali “Slavenski marš” od Čajkovskog. Nakon što su uspješno završili dvanaestominutno djelo, mnogi su s olakšanjem podigli svoje instrumente u zrak.

Očekivanja nisu ispunjena

Glasgow – Na kraju Konferencije UN-a o klimatskim promjenama, predsjednik samita Alok Sharma nije krio svoje razočaranje: Konačna deklaracija o “Glazgovskom klimatskom paktu” značajno je oslabljena u posljednjem trenutku. Deklaracija sa samita takođe predviđa globalni sporazum o udaljavanju od uglja.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši