Lijek za sve: Saransak

Bijeli luk: Magacin zdravlja

U narodu, bijeli luk je lijek za sve, prema kojem se ima vrlo veliko povjerenje. U tom gotovo fanatičnom iskonskom vjerovanju ide se često tako daleko da se bijeli luk i danas u nekim domaćinstvima na selu upotrebljava ne samo kao preventivno, već i kao magijsko zaštitno sredstvo protiv zlih duhova i drugih nevidljivih opasnih sila.

Nema seoske kuće koja ne sadi luk. Bijeli luk se gotovo redovno jede i stavlja kao začin u razna jela. Za vrijeme raznih epidemija tifusa, kolere, kuga, dizenterije, gripa i uopšte kad god se javljao velik pomor naroda od zaraznih bolesti, uvijek je kao preventivno sredstvo preporučivan i svakodnevno upotrebljavan, prije svega, bi jeli luk.

Ljekoviti sastojci

Bijeli luk sadrži oko 200 biološki aktivnih jedinjenja, od kojih su mnoga značajna u prevenciji bolesti. Tako je supstanca alicin, koju sadrži bijeli luk, antivirusna, antigljivična i antibakterijska.

Osim toga, bijeli luk je bogat mineralima, kalcijumom, sumporom, fosforom, gvožđem, ugljenim hidratima, sumpornim eteričnim uljima, azotnim materijama, alinom, fermentima i vitaminima A, C i grupe B. Bijeli luk je i antioksidans, budući da je bogat aminokiselinama koje sadrže sumpor. U drugim proizvodima biljnog, a i životinjskog porijekla, sumpora ima veoma malo ili ga uopšte nema. Nedostatak ovog važnog elementa može da dovede do teških posljedica po čovjekovo zdravlje.

Upotreba u naučnoj medicini

Bijeli luk se sve više i raznovrsnije upotrebljava u naučnoj medicini. Osim galenskih, izrađuju se i preparati u farmaceutskoj industriji. Upotreba u naučnoj medicini uglavnom se poklapa s primjenom u narodnoj. Ulazi u sastav raznih preparata za izazivanje apatita, za jačanje, kao stimulans nervnog sistema, protiv visokog krvnog pritiska, arterioskleroze i dječjih glista, kao efikasno antiseptično preventivno sredstvo protiv raznih zaraznih bolesti, protiv hroničnog bronhitisa, velikog i običnog kašlja kao ekspektorans, u obliku kašice za liječenje čireva i uboja, a za vrijeme Drugog svjetskog rata i za sprečavanje zagnojavanja rana, protiv peruti, opadanja kose itd.

Najnovija istraživanja ukazuju da bijeli luk ima i antikancerogena svojstva, a ulja iz bijelog i crnog luka pokazala su se učinkovitim protiv raka kože. Osim toga, redovno uzimanje bijelog luka smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva.

(gornji tekst je objavljen na ovom blogu 23. novembra 2009. godine)

(spagos)

Komentariši