Spomenik kućnoj šnajderici

Da živimo u bogatijem društvu koje vodi računa o svom historijskom i kulturnom nasljeđu već davno bi bio podignut bronzani spomenik koji prikazuje ženu dok radi na svojoj Singer mašini. U Mostaru taj spomenik bi se nalazio u pješačkoj zoni Fejićeve ulice, ili pred tržnim centrom Mepas Mall? Time bi obilježili jednu epohu dugu 80 godina, od 1890. kada se šivaće mašine pojavljuju na našim prostorima, pa do 1970. godine kada je u Mostaru “Razvitak” iz Metkovića otvorio prvu modernu robnu kuću u BiH. U tom periodu izrada odjeće za djecu i žene obavljala se u kućnoj radinosti. Sve djevojke iz bogatijih kuća u svojoj opremi za udaju su imale i Singer šivaću mašinu. Svaka mahala je imala više ovih šnajderica, a mnoge su bile po svojoj umješnosti poznate u cijelom gradu.

Na slici vidimo jednu šnajdericu iz mahale Carina iz Drljevića sokaka. Desno na slici iz 1950. godine je Munta Humo (r. 1919) rođena Batlak, supruga Ibrahima (r. 1899), brijača, koji je zbog svoje plave kose dobio nadimak Rus. Lijevo na slici je njena sestra Hatidža, udata Bošnjić, koja u krilu drži Muntinog sina Emira (1948–1993), poginuo kao pripadnik CZ. U sredini Alija-Alica Humo (1945), sin Muntin.

Svi oni su iz poznate mostarske familije Humo, kojoj pripada i pjesnik Hamza (1895-1970), kao i njegov bratić, političar Avdo (1914-1983). Njihov predak je Omer Hazim ef Humo, muderis u Stocu, Mostaru, Konjicu i Visokom i autor prve štampane alhamijada knjige u BiH.

(Ahmet Kurt/facebook 20211129)

Komentariši