Lana Pudar najbolja juniorska plivačica Europe

Lana Pudar, bosanskohercegovačka plivačica iz Mostara je najbolja juniorska plivačica u Europi u dvije discipline, objavio je portal Swimranking.

Lana je na završenom Svjetskom prvenstvu u plivanju u Abu Dhabiju osvojila bronzanu medalju za našu državu na 200 metara delfin.

Prema podacima koje je objavio ovaj portal, Lana je najbolja juniorska plivačica “Starog kontinenta” na 100 i 200 metara delfin te evropska juniorska rekorderka, dok je druga na 50 metara delfin.

Ona je ove godine u seniorskoj konkurenciji zabilježila šesto vrijeme na 100 metara delfin, osvojila bronzu na Svjetskom kupu te četvrto vrijeme na 200 metara delfin.

Lana Pudar svečano dočekana u Mostaru

Uprkos lošem vremenu, oko hiljadu građana Mostara dočekalo je svoju heroinu nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu održanom u Abu Dabiju i istorijske bronzane medalje.

Lana Pudar iz PK Orka ostvarila je veliki uspjeh na SP-u, gdje je sa samo 15 godina osvojila bronzanu medalju u disciplini 200 leptir. Osim toga, u trci na 50 metara leptir bila je šesta, dok je u disciplini 100 metara leptir bila sedma.

Iako kiša pada i vremenski uslovi nisu bili idealni za druženje na otvorenom, Lanu je na pozornici mostarskog Adventa dočekalo otprilike 1.000 sugrađana.

Lana se u kratkom obraćanju zahvalila svima na ogromnoj podršci.

“‘Osjećaj je odličan, uvijek je najdraže doći u svoj grad i vidjeti sugrađane kako me podržavaju. Ovaj doček je fenomenalan. Sada slijedi malo odmor oko praznika i već kreću pripreme za sljedeću sezonu, imam evropsko i svjetsko juniorsko i evropsko i svjetsko seniorsko prvenstvo”, poručila je Lana.

Gradonačelnik Mostar Mario Kordić je kazao kako je uspjeh mlade Mostarke na ponos čitavog Mostara, države i regiona i svijetli primjer, koji je bez sumnje inspiracija mnogima.

“Čitava država i čitava regija priča o uspjehu Lane Pudar. Mi Mostarci smo nevjerovatno ponosni na nju, a mi kao Grad Mostar ćemo se potruditi maksimalno da se i Olimpijski bazen izgradi što je moguće prije. Mi smo u budžetu osigurali novac za projektnu dokumentaciju Olimpijskog bazena i ozbiljno se bavimo tom temom. Nažalost, izgradnja Olimpijskog bazena nije jednostavna uz sve probleme koje u Mostaru imamo, ali sam siguran da ćemo iznaći mogućnost i sljedeće godine početi izgradnju”, kazao je mostarski gradonačelnik Kordić.

Inače, Grad Mostar nagradiće Lanu Pudar s 10.000 KM, a ovu odluku danas je donijelo Gradsko vijeće Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)

Komentariši