Odlasci poznatih u 2021. godini

Iza nas je druga pandemijska godina koju ćemo, između ostalog, pamtiti i po odlascima sjajnih djelatnika s muzičke i glumačke scene, ali i iz oblasti sporta, politike i mnogih drugih sfera.

Početkom 2021. godine, u januaru, napustili su nas legendarni voditelj Larry King, radijski i televizijski voditelj Tarik Helić, junakinja pjesme “Selma” Bijelog Dugmeta Selma Borić, legendarna Marija iz “Žikine dinastije” Rialda Karić te fantastična Mira Furlan.

Godinu je nesumnjivo obilježio odlazak legendarnog Đorđa Balaševića, za kojim je sedmicama nakon njegovog odlaska tugovao cijeli region. Đole nas je napustio u februaru, a isti mjesec ispratili smo i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, kao i bh. rukometašicu Adelu Merdžanić.

U martu je preminuo Želimir Altarac Čičak, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke pozornice. Isti mjesec umro je i glumac Vlasta Velisavljević, kao i legendarni komentator Formule 1 Murray Walker, glumac Boris Komnenić i glumica Darinka Čalenić, najpoznatija po ulozi Dare u “Žikinoj dinastiji”.

Vlasnik prvog registrovanog kafića u Sarajevu Damir Lisac napustio nas je u aprilu, a tokom su u tom mjesecu umrli i princ Philip, Jovan Divjak, Predrag Živković Tozovac, montažer Miralem Zubčević, supruga legendarnog Kirka Douglasa – Anne te bh. rediteljica Vesna Ljubić.

Mjesec kasnije preminuo je srbijanski pjevač Đorđe Marjanović, reditelj “Balkanskog špijuna” Božidar Nikolić, glumac i reditelj Saša Anočić i pjesnikinja Ljubica Ostojić. U junu i julu preminuli su: tvorac “Supermana” Richard Donner, autor omota kultnih jugoslavenskih albuma Branko Gavrić i mlada glumica Amra Prutina.

Milan Lane Gutović napustio nas je u augustu, a nedugo zatim preminuli su i bubnjar Stonesa Charlie Watts, član Mostar Sevdah Reuniona Milutin Sretenović Sreta i legendarni Brico iz “Našeg malog mista” Mišo Martinović.

Septembar su obilježile smrti velikog broja ljudi, napustili su nas: Glumica Sanja Burić, jedna od najpoznatijih tekstopisaca na prostorima bivše Jugoslavije Marina Tucaković, pjevač i kompozitor sevdaha Edin Pandur, legendarni glumac Jean-Paul Belmondo, umjetnik Senad Pezo, popularni televizijski voditelj Minja Subota, Kemal Kurspahić, legendarni Boycie iz Mućki John Challis, poznati košarkaški trener Dušan Ivković i zvijezda “Sexa i grada” Willie Garson.

Pred kraj godine obožavatelje “Prijatelja” rastužila je vijest o odlasku Jamesa Michaela Tylera, koji je u ovoj seriji tumačio lik simpatičnog konobara Gunthera. Pored njega u oktobru je preminuo i doajen bh. filma Jasmin Dodik, kao i legendarni golman Dragan Pantelić. Tokom ovog mjeseca preminuo je i Vjekoslav Mandić.

Kraj ove sezone Formule 1 je pored pobjede Maxa Verstappena obilježila i smrt legendarnog Franka Williamsa. U novembru je preminuo i Tom Stoddart, fotograf koji je u svijet slao snimke iz opkoljenog Sarajeva.

Isti mjesec preminuli su i Marinko Rokvić, bubnjar YU grupe Raša Đelmaš, Merima Njegomir, Muamer Zukorlić, akademik Abdulah Šarčević i jedan od osnivača SDA Hasan Čengić. U decembru je preminula Davorka Ručević Kasandra, a posljednjeg dana 2021. godine oprostili smo se od legendarne američke glumice Betty White, koja je preminula u 99. godini, dvije sedmice prije svog 100. rođendana.

(klix/20220102)

Komentariši