Magična igra dvojki

Danas je 22. februar 2022. godine. Pišemo ga onako kako je to uobičajeno. Napisan broijevima taj datum izgleda: 22.02.2022.

22.02.2022 – datum koji daje isto bilo da čitate s lijeva ili s desna, ili da obrnete list, tako da ono što je bilo gore, bude dole.

Današnji datum je poseban po ciframa koje ga čine, a predstavlja matematičku rijetkost i neće se ponoviti u našem životu. Istovremeno datum je palindrom i ambigram, što znači da se isto čita unazad i unaprijed, kao i naopačke.

Palindrom se, prema Oksfordskom rječniku, definira kao “riječ, fraza ili sekvenca koja se čita unazad kao unaprijed.” Dok je ambigram, s druge strane, kaligrafski dizajn koji izgleda isto kada se gleda naopačke.

Pored zanimljive kombinacije brojeva, priča o ovom jedinstvenom datumu se ovdje ne završava. Još jedna činjenica koja je zaintrigirala korisnike društvenih mreža, posebno korisnike Twittera, jeste da datum pada u utorak, koji je drugi dan u sedmici.

U numerologiji broj 2 nosi posebno značenje i povezuje se s pojačanom intuicijom i osjetljivošću, kao i snagom i moći koja dolazi iz povezanosti i saradnje.

Dakle, datum koji se sastoji od šest dvojki, ovisno o tome kako ga napišete, vrijedi označiti u svom kalendaru.

Zapravo, rekordan broj parova u Singapuru je zbog značenja datuma već iskoristio priliku da održi svoje vjenčanje 22. februara 2022., što ga je učinilo i romantičnom prilikom.

Broj 22 je čak značajniji od jednocifrenog broja 2, jer se smatra “glavnim brojem” u numerologiji, a ovaj poseban datum ne sadrži jednu, već se cifra 22 ponavlja tako da je duhovna energija posebno naglašena.

Analizirajući situaciju na nebu, astrolozi ističu da na ovaj datum dolazi do Plutonovog povratka, koji se inače povezuje s transformacijom i moći, a kroz historiju su ovakve tranzicije bile obilježene značajnim promjenama.

Prethodnih dana mediji su puni čudne igre dvojki, pogotovo oko datuma rođenja, ili rođendana. Ovdje dva kuriozna primjera:

Kraljica dvojki – 22. rođendan, ali kakav!

Vanessa Albrecht iz Leipziga, Njemačka ima život koji obilježavaju same dvojke: 22. februara 2022. u 22:20 napuniće 22 godine.

Smije se: “Moji roditelji kažu da sam trebala sačekati još dva minuta, pa bih se rodila u 22:22.”

Vanessa je kraljica dvojki! Niko nema toliko dvojki! U životu.

Studentkinja prava, u horoskopu riba, radi u pravnoj službi jednog prodajnog koncerna, ima dvotočkaš, dva kućna ljubimca, psa mačku, i voli da bude zajedno sa svojim dečkom Tonijem (27). Šta želi u novoj godini: da živi srećno, udvoje, sa svojim dečkom u sopstvenom stanu. Selidba je planirana za ljeto – nema dvojbe.

Vanessa: „Šteta, zbog korone ne mogu naveliko da proslavim 22. rođendan.“

Rođenje u znaku dvojki!

Više dvojki u datumu, i vremenu, nije ni moguće, barem u ovom stoljeću. A uz sve to, da se dežurni doktor još zove Olaf Scholz…

Mali Jonas rođen je prije dvadeset dana, navečer u klinici Altmark u Gardelegenu, Njemačka. Datum je bio 2.2.22.

Uz to, mali Jonas je pogodio da dođe tačno na vrijeme: mama Anika ga je na svijet donijala tačno u 22:22!

Želite li uz ovoliko dvojki, još koju? Onda evo: Jonas je težak 3220 grama i dug 52 centimetra. “Činjenica da je ovo neobičan datum rođenja uočena je tek kada je zabilježeno vrijeme poroda”, rekao je glavni ljekar Olaf Scholz. “To je velika senzacija, posebno zato što se radi o prirodnom porođaju.”

Jonasovi roditelji Anika i Carsten i njihova kćerka Lena (3) jako su sretni zbog prinove.

Svi su zdravi i srećni!

Ovu igru dvojki može se još nadmašiti, ako su kojim slučajem, istog dana, u isto vrijeme, negdje na svijetu rođene dvojke. Još nema informacije, Ali, ko zna?

Možda ovih dana stigne i takva vijest.

(zan)

1 komentar

Komentariši