Počele Paraolimpijske igre u Pekingu

U sjeni rata u Ukrajini, u Pekingu su počele Paraolimpijske zimske igre.

Nakon isključenja Rusije i Bjelorusije, svečanom otvaranju u petak prisustvovalo je 46 ekipa. Sportisti iz Ukrajine, od kojih su neki prošli četverodnevnu odiseju iz svoje ratom razorene domovine, pozdravljeni su gromoglasnim aplauzom.

Predsjednik Paraolimpijskih igara Andrew Parsons je u svom govoru rekao: „21. vijek je vrijeme za dijalog i diplomatiju, a ne za rat i mržnju. Težimo boljem i jačem inkluzivnom svijetu, oslobođenom mržnje i neznanja, oslobođenom sukoba i sporova”. Bez uzbuđenja, šef kineske države i partijski lider Xi Jinping tada je proglasio 13. Zimske paraolimpijske igre otvorenim, i nakon toga je upaljen olimpijski plamen.

Olimpijske igre će se održati na tri mjesta u Pekingu i na 200 kilometara udaljenim planinama Zhangjiakou i Yanqing. Na Olimpijadi učestvuje 564 sportista, više nego ikada ranije.

Paraolimpijske igre će trajati do 13. marta, a Bosnu i Hercegovinu predstavljaju alpski skijaši Ilma Kazazić i Jovica Goreta koji su na otvaranju nosili zastavu naše zemlje.

Pored takmičara, paraolimpijski tim čine treneri Lejla Dedović i Nijaz Memić, doktor Mirsad Muftić, te šef misije Amel Kapo.

Najstarija učesnica Paraolimpijade je Amerikanka Pam Wilson (66) u karling, a najmlađa Austrijanka Elina Stary (15) u skijanju.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši