Dugo putovanje jedne razglednice

Čistačica u Australiji je pronašla106 godina staru, rukom napisanu razglednicu jednog Novozelanđanina.

Razglednica stara preko 100 godina danima je zaokupljala internet detektive u Australiji i Novom Zelandu. Razglednica koja prikazuje obris Malte i tradicionalno odjevenu Maltežanku na prednjoj strani, napisao je 1915. novozelandski vojnik Bert Cooke. Mladić je regrutovan u njegovim dvadesetim godinama i morao se boriti protiv Turaka u Prvom svjetskom ratu.

Na razglednici koju je poslao svom budućem šuraku, Royu Coombridgeu, koji je tada imao samo 14 godina i živio na farmi na Novom Zelandu, napisao je da će se “vratiti Turcima za nekoliko dana”. I: “Možda će proći dosta vremena prije nego što budem mogao ponovo pisati.” 

Kada je Australka Stephanie Schultz pronašla istorijsku razglednicu na bankomatu u tržnom centru u Townsvilleu, u početku je pomislila da je to lista za kupovinu. “Ali onda sam malo bolje pogledala i pročitala rečenicu o Turcima”, rekla je. Jedna koleginica joj je tada skrenula pažnju na poštanski žig: 9. avgust 1915. „Prvo sam samo pomislila, kako je tako nešto dospjelo u tržni centar?“ rekla je. Uostalom, prije bi se očekivalo da se jedan takav dokument nalazi u nekoj arhivi ili biblioteci. Poruka na kartici ju je natjerala na razmišljanje, jer je mladi vojnik svom prijatelju na Novom Zelandu napisao da se mora vratiti u rat: “Bilo je tužno misliti da je još jako mlad.” Schultz je na kraju fotografiju razglednice objavila na lokalnoj facebook stranici u Townsvilleu, u nadi da će pomoću internet zajednici riješiti misteriju razglednice: Ko je kome pisao? Zašto je kartica došla sa Malte? I zašto je sada završila u trgovačkom centru u Australiji? Dvojica lokalnih korisnika interneta su odmah uskočila i za samo 24 sata pronašli sina čovjeka kojem je kartica bila naslovljena.

Kevina Coombridge, čijem je ocu Royu bila upućena razglednica, u video pozivu je javio da se “oduševio” kada je čuo za razglednicu, koja se u međuvremenu na Novi Zeland vratila preporučenom poštom. Coombridge je uspio riješiti dio zagonetke jer je znao životnu priču i pošiljaoca i primaoca razglednice: Bert Cooke, koji je napisao razglednicu, preživio je Prvi svjetski rat, uprkos tome što je bio ozbiljno povrijeđen. Umro je od starosti nakon dugog i ispunjenog života. Kevinov otac, Roy Coombridge, kome je bila upućena razglednica, takođe je napunio 85 godina. Obojica su nakon rata ostali u bliskom kontaktu i ponekad su zajedno radili na farmi. Bert se čak oženio Royevom sestrom. Razglednica je izazvala mnoga pozitivna sjećanja na Kevina Coombridgea: Cijela stvar je bila “lijepa priča koja nam je pružila puno radosti”.

Ali kako je 106 godina stara razglednica završila u trgovačkom centru u Australiji? To je razjasnila Doris Elphick, kćer Roya Coombridgea. Otkrila je razglednicu među fotografijama svog pokojnog oca i dala je kćerki Berta Cookea, koja sada ima 93 godine. Dala je papir drugom Bertovom unuku koji je bio u vojsci. Vojnik je poslao karticu svojoj majci, koja živi u Townsvilleu u Australiji, a ona je na kraju izgubila karticu u tržnom centru.

Posljednja zagonetka je također mogla biti riješena – zašto je kartica došla sa Malte: Za vrijeme Prvog svjetskog rata ova zemlja je smatrana “medicinskom sestrom Mediterana”. A Bert Cook se tamo oporavljao od povreda.

Na slici: razglednica i Bert Cooke na fotografiji vjenčanja sa Royjevom sestrom.

(ksta)

prevod: Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Komentariši