Proljetno presvlačenje

Vrijeme je promjene krzna! Stotine sivih tuljana trenutno lijeno leže na suncu na dinama Helgolanda, ostrva u Sjevernom moru. Vrlo blizu jedni uz druge, i po mogućnosti, što bliže vodi. Utisak je varljiv: “Razmjena materija teče punom brzinom, što je energetski vrlo složen proces”, kaže Ute Pauschh, rendžerkinja u opštini Helgoland. Dva puta godišnje ovi grabežljivci izlaze na kopno na duži vremenski period, kako bi okotili mlade i promjenili zimsko krzno. Pri tome ih posmatraju brojni posjetioci, koji se moraju držati minimalne udaljenosti od 30 metara.

Životinjama je potrebno oko dvije sedmice da se riješe krzna, što se dešava pod velikim stresom u slanoj vodi. A kada žuto-smeđe krzno nestane, pojavljuje se malo svjetlije, sjajnije krzno.

Sve u svemu, sivi tuljani na njemačkoj obali Sjevernog mora osjećaju se prilično dobro. Visoka stopa nataliteta zabilježena je zadnje zime: samo na Helgolandu rođeno je 670 mladunčadi tuljana. Mlade životinje su svoje snježnobijelo dječije krzno (lanugo) već zamijenile krznom odraslih. Neće ga ponovo mijenjati prije proljeća slijedeće godine.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši