Bez straha

Septembra 1971. napušteni ribarski brod je isplovio uz obalu Aljaske. Na brodu je bila grupa ekoloških aktivista koji su pokušavali spriječiti američku nuklearnu probu na moru.

Samo prisustvom i transparentom “Green Peace”.

Nisu uspjeli spriječiti paljenje, ali su naredne nuklearne probe kasnije bile obustavljene zbog protesta, a Greenpeace je postao poznat po svom djelovanju.

Od tada su odvažni projekti postali zaštitni znak ove organizacije. Akcije vezivanja sajlama ili zauzimanje objekata – uvijek su bile mirne, ali ne uvijek i legalne. Kao prošle sedmice u Norveškoj.

U znak protesta protiv rata u Ukrajini, demonstranti su se gumenim čamcem vezali lancima za ruski naftni tanker. On je trebao isporučiti 95.000 tona kerozina norveškom energetskom gigantu Esso. Aktivisti su to pokušali spriječiti. Ponovo čistim prisustvom i sa transparentom “Nafta podstiče rat”. Pozvali su Esso da raskine ugovore sa Rusijom – čak i ako su, kako kompanija tvrdi, potpisani prije invazije.

Ovo svakako nije bila posljednja akcija ekološke organizacije. A možda će dalji protesti, kao i 1971. godine, zapravo osigurati da zapadne kompanije preispitaju svoja partnerstva.

Na slici u prilogu:

Uporni: 20 aktivista Greenpeacea blokiralo je “Ust Lugu” nekoliko sati ispred terminala na Oslofjordu. Policija ih je kasnije privela.

Okovani: Demonstranti su svoj gumeni čamac pričvrstili za sidro 250 metara dugog i 44 metra širokog tankera za naftu. Trojica od njih su prethodno spriječila policiju da dođe do broda.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši