Poraz kadetkinja i oproštaj od EURO WU-17 u debitantskom nastupu

Njemačka – Bosna i Hercegovina 2:0 (0:0)

Stadion: Grbavica, Sarajevo.

Sutkinja: Gamze Durmuş (Turska).

Pomoćne sutkinje: Amina Gutschi (Austrija), Victoria Finlay (Sjeverna Irska).

4. sutkinja: Michèle Schmölzer (Švajcarska).

Golovi: 1:0 Alber (54’), 2:0 Alber (88’).

Njemačka: Lina Altenburg, Laura Gloning, Lili Reimöller, Jella Veit (61’ Emily Wallrabenstein), Sandra Walbeck, Lilith Schmidt, Mathilde Janzen (61’ Paulina Bartz), Alara Sehitler (46’ Mara Alber), Melina Krüger, Marie Steiner (71’ Antonia Dehm), Tessa Blumenberg (46’ Svea Stoldt). Selektorka: Friederike Kromp.

Bosna i Hercegovina: Nejra Hejub, Tamara Blagojević, Ajla Balić, Gloria Slišković, Ivona Radošević, Nina Brnić, Edina Avdić (90'+2’ Šejla Dedić), Lana Radulović, Helena Gavrilović (72’ Una Rankić), Nina Pupić (81’ Janica Filipović), Tasneem Dizdarević (46’ Ajla Građan (90'+2’ Ivona Benković). Selektor: Ilija Lucić.

U posljednjem kolu grupe A Evropskog prvenstva, ženska kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od odgovarajuće selekcije Njemačke rezultatom 2:0 (0:0). Tako su Zmajice ovo Evropsko prvenstvo okončale sa tri poraza, dok će aktuelni evropski šampion u polufinale krenuti sa prvog mjesta. Ipak, i pored negativnog rezultata ova utakmica sigurno može biti veliki motiv našim Zmajicama za dalji rad i podsticaj za buduća reprezentativna takmičenja. 

Bosna i Hercegovina je odigrala odlično prvo poluvrijeme. Selektor Ilija Lucić je postavio nešto defanzivniju taktiku u odnosu na prethodne utakmice. Zmajice su igrale veoma disciplinovano, odgovorno i požrtvovano u odbrani i nisu dozvolile Njemicama da stignu do gola. Njemačka je napadala tokom svih 45 minuta, u tri navrata je pogađala i okvir gola, a nekoliko puta se odličnim intervencijama istakla i golmanica BiH Nejra Hejub.

Otpor Zmajica srušen je u 54. minutu. Igračica koja je u poluvremenu ušla sa klupe Mara Alber je nakon solo prodora po lijevoj strani uspjela da pošalje loptu u mrežu pored u ovoj situaciji nemoćne Hejub. Drugi pogodak Mara Alber je postigla dva minuta prije kraja susreta, kada je iz slobodnog udarca sa 22-23 metra prebacila “živi zid” i pogodila gornji desni ugao gola Bosne i Hercegovine. 

(nfsbih)

U drugom meču ove grupe Nizozemska i Danska su odigrale 1:1 u Zenici, a tim remijem Nizozemska je stigla do drugog mjesta i plasmana u polufinale Evropskog prvenstva za kadetkinje.

(nfsbih)

Komentariši