Iz svijeta – Jedina želja: kiša!

Mala farmerka Zawadi Msafiri pruža ruke i moli za kišu – ali ona ne dolazi. Njeno polje kukuruza u okrugu Kilifi u Keniji je uvenulo. Tri kišne sezone su propale na Rogu Afrike. Ujedinjene nacije govore o najvećoj suši od 1981. U velikim dijelovima Kenije, Etiopije i Somalije, 20 miliona ljudi sada je u opasnosti od gladi.

Rat u Ukrajini i rezultirajući nedostatak uvoza žitarica pogoršavaju situaciju. Goveda i divljač nestaju jer više ne mogu naći vodu. Njihovi leševi leže posvuda u prašini. Samo Kenija je posljednjih mjeseci izgubila više od milion goveda, ovaca i koza. Izbijaju sukobi oko posljednjih vodotoka i bunara. Budući da oni često eskaliraju, kenijska vlada je uvela policijski sat.

UN i druge organizacije također pokušavaju pružiti hitnu pomoć. „Ali obzirom na veličinu regije, ovo je, naravno, kap u moru, uprkos svim naporima“, kaže Johannes Kirchgatter iz WWF-a. Zajedno sa lokalnim partnerima, ekološka organizacija razvija planove prilagođavanja klimatskim promjenama i gradi rezervoare za vodu.

Malo nade: Ponovo je Zawadi Msafiri izgubila rod kukuruza. “Zawadi” znači “dar” na svahili jeziku. Mlada žena želi samo jedno: kišu!

Dvostruki gubitak: Pored pšenice, kukuruz je najvažnija hrana u istočnoj Africi. Suša dovodi do drastičnog neuspjesi usjeva. Rusija i Ukrajina su bili glavni dobavljači žitarica, za zemlje poput Kenije.

(NovaSoboda.ba)

Komentariši