Open City Mostar 2022.

Na drugom izdanju “Open City Mostar” više od 40 izvođača iz BiH i regije

Ovogodišnje izdanje festivala Open City Mostar održaće se od 20. jula do 4. avgusta, a u 16 dana trajanja festivala na sedam lokacija u gradu nastupiće više od 40 izvođača iz Mostara, BiH i regije.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je prošlogodišnji festival bio organizovan na vrhunskom nivou, te zahvalio Evropskoj uniji što je i ove godine podržala jedan ovakav događaj.

“Ideja festivala je da on traje sljedećih godina i godina i Grad Mostar će vremenom sve više preuzimati inicijativu. Izuzetno je zahtjevna priča, pogotovo u vremenu u kome se trenutno nalazimo, i uz sve probleme koje imamo ipak se našlo snage i volje da Mostaru ponudimo jedno fino ljeto”, naglasio je Kordić na konferenciji za novinare, te zahvalio svima koji su bili uključeni u organizaciju festivala.

Voditelj Ureda za komunikacije i glasnogovornik Ureda za komunikacije Delegacije Evropske unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU Ferdinand Koenig zahvalio je svima onima koji su, kako je kazao, zajedno s delegacijom Evropske unije učinili “da ovo drugu godinu zaredom bude realnost”.

“Od samog početka, festival Open City Mostar je zamišljen ne samo kao proslava kulture, nego, takođe, i kao nešto što će rušiti barijere, osigurati nove perspektive, podstaći nove načine razmišljanja, otvoriti dijalog i podržati saradnju međi ljudima. Prošle godine preko 15 hiljada posjetilaca svih uzrasta iz različitih sredina uživalo je tokom tri sedmice u umjetnosti kulture, muzike, javnih debata, pozorišta i drugih aktivnosti u gradu. Ove godine, zajedno s partnerima, imamo za cilj da nastavimo i nadogradimo prošlogodišnji uspjeh”, kazao je Koenig.

Naglasio je kako festival ove godine nudi različite aktivnosti i događaje, među kojima će biti i zanimljiv dječiji program.

“Festival će ove godine ojačavati svoju saradnju s drugim festivalima i kulturnim organizacijama iz grada. Naša nada je da će ovo postati godišnji događaj, koji će i dalje promovisati ujedinjujuće vrijednosti kulture i koji će spajati ljude u ovom prekrasnom gradu”, poručio je.

Na otvaranju festivala, 20. jula na Hamam stageu nastupitće Mostar Rock School Akademski odjel i SARS, a tokom trajanja festivala posjetioce će, između ostalih, zabavljati Mostar sevdah reunion, Letu štuku, Ajs Nigrutin, Zoster, Neno Belan, Elemental, Psihomodo Pop, Bolero i mnogi drugi. Dječiji program biće upriličen 24. i 31. jula.

Inicijatori organizacije ove manifestacije su Mostar Rock škola i članovi Kluba 27 – Muzičkog centra Pavarotti, a partneri projekta Evropska unija u Bosni i Hercegovini i Grad Mostar.

(Fena)

(NovaSloboda)

Komentariši