Svjetsko prvenstvo u atletici počinje danas

XVIII svjetsko prvenstvo u atletici počinja danas, a održava se u gradu Eugene, u američkoj saveznoj državi Oregonu.
Natjecanje je trebalo biti održano prošle godine po planu ,ali zbog svima poznate situacije i pomicanja drugih natjecanja održaće se od 15. do 24 jula.
Nakon što je prošlo SP u Dohi održano dosta kasno u sezoni,ovo će biti najranije održano SP ikada, jer se ova prvenstva tradicionalno održavaju u augustu.

Interesantno: Stadion na kojem se održava SP prima samo oko 18 000 gledalaca.

Zabranu nastupa na Svjetskom prvenstvu imaju atletičari Rusije i Bjelorusije.
Ukinute su utrke od 50 km brzo hodanje, a umjesto njih će se održati utrke od 35 km, a prvi put će se dijeliti i timski trofej za najuspješniju naciju.

Ovo Svjetsko prvenstvo može se pohvaliti većim nagradnim fondom nego dosadašnja svjetska prvenstva.

Pobjednici u pojedinim disciplinama će dobiti po 70.000 eura, za srebro je nagrada 35.000, a bronza vrijedi 22.000 eura, objavila je Međunarodna atletska federacija (World Athletics).

Štafetni pobjednici će za zlatnu medalju primiti 80.000 eura, srebro vrijedi 40.000, a bronzana medalja donosi 20.000 eura.

Dodatni bonus zaradit će oni koji budu postavili svjetski rekord, a nagrada iznosi 100.000 eura. Ukupni nagradni fond ovogodišnjeg Svjetskog atletskog prvenstva iznosi 8,5 miliona eura.

Na posljednjem Svjetskom prvenstvu, održanom 2019. u Dohi, pala su dva svjetska rekorda.

Uoči početka Svjetskog atletskog prvenstva, odlučeno je da domaćin skupa najboljih svjetskih atletičarki i atletičarka 2025. godine bude Tokio, kojem će to biti drugi put, nakon 1991. godine, da organizira to natjecanje.

Naredne godine, domaćin Svjetskog atletskog prvenstva biće Budimpešta.

Raspored natjecanja:


Oregon22 Timetable | WCH 22 | World Athletics


Vremenska razlika u odnosu na Eugene je +9 sati ,tako da će jutarnji program kod nas ići popodne dok večernji počinje oko 2:00h poslije ponoći.

(sport)

Komentariši