U posjeti Kinđetu

Bosanskohercegovački profesionalni košarkaš Mirza Delibašić (1954-2001), koji se smatra jednim od najboljih šutera u historiji evropske košarke:

-proglašen je za jednog od 50 najboljih igrača FIBA-e 1991.

-uvršten je u FIBA Kuću slavnih 2007.

-proglašen je za jednog od 50 najvećih saradnika Evrolige 2008.

-predvodio je svoj klub Bosnu do Evropskog prvenstva 1979. godine

-smatran je za jednog od najboljih igrača koji je ikada igrao za Real Madrid

Bosna i Hercegovina ne zaboravlja svoje heroje!

Statua u njegovu čast nova je atrakcija u Sarajevu.

Nalazi se na Skenderiji pored dvorane koja nosi njegovo ime.

Izvođač: @adislukach

(Lela's World/facebook)

Spomenik u čast Mirzi Delibašiću, najboljem sportisti Bosne i Hercegovine u historiji i proslavljenom košarkašu, otkriven je 31. maja ove godine na platou sarajevske Skenderije.

Spomenik je postavljen na plato ispred dvorane koja nosi njegovo ime.

Spomenik je izradio je kipar Adis Lukač.

Mirza Delibašić Kinđe rođen je 9. januara 1954. godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u KK Bosna Sarajevo. Za “studente” je odigrao skoro 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Delibašić je bio prvak bivše Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a sa reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980. Za najboljeg košarkaša SFR Jugoslavije proglašen je 1980. godine. Dres reprezentacije bivše države nosio je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri puta je biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je najboljim sportistom svih vremena u BiH.

Zanimljivo Delibašić je 1980. godine postao prvi “neamerički” strani košarkaš kojeg je kupio Real Madrid.

Za samo tri godine u Real Madridu, Delibašić je svojim igračkim i ljudskim kvalitetima osvojio toliko prijatelja da nikada neće biti zaboravljen, čemu u prilog, svakako, najbolje govori činjenica da je njegov nekadašnji saigrač Huan Antonio Korbalan, napisao knjigu “Razgovori sa Mirzom”.

Vjeran Sarajevu ostao je i u toku opsade, zahvaljujući se pozivu rukovodstva Reala da opkoljenu bosanskohercegovačku prijestolnicu zamijeni madridskim mirom. Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Eurobasketu osvojila osmo mjesto, što je još uvijek najbolji plasman bh. selekcije na evropskim prvenstvima.

Mirza Delibašić je umro u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.

(ftv)

Komentariši