Klimatske promjene – Suša duga 23 godine

Na jugozapadu SAD već 23 godine vlada suša, koja sada prijeti eskalacijom. Posebno je vidljivo kako stalno opada nivo pritoka u Colorado River, koja snabdijeva vodom oko 40 miliona ljudi.

Prema istraživačima, akumulaciona jezera Lake Powell i Lake Mead, koja se nalaze na ovoj rijeci, najveće su akumulacija na području SAD. Krajem ove godine biće popunjeni samo sa četvrtinom svoga kapaciteta. Tako je napisano u stručnom izvještaju komisije oko Kevina Wheelera sa Univeruoteta Oxford, u stručnom časopisu “Science”.

U 2000. godini napunjena količina vode u akumulacijama, u poređenju sa onom iz sredine 20. stoljeća, već je bila manja za 20 posto. Razlozi tome su smanjene količine snježnih padavina u Rocky Mountains planinama zbog promjene klime i sveprisutne suše. Od vode ove 2.300 kilometara duge rijeke ovise mnogi veliki gradovi, a među njima Los Angeles, San Diego i Las Vegas, kao i prekogranični grad Tijuana u Mexicu. Posebno su 2000. i 2021. bile ekstremno suhe godine.

Doduše primjenom sadašnje strategija za potrošnju vode u SAD, nivo vode bi se mogao stabilizirati, ali, da bi se to ostvarilo, moralo bi se vrlo brzo mnogo toga desiiti, upozoravaju stručnjaci.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši