Re:creative Re:volution – Street Arts Festival Mostar 2022

Uskoro počinje 11. Street Arts Festival Mostar

Međunarodni Street Arts Festival Mostar – SAFMO uskoro će predstaviti svoje jedanaesto izdanje te ući u novi jubilej. Od 15. augusta počet će aktivnosti koje će trajati do 10. septembra.

Zvanično obilježavanje festivala održat će se 3. septembra kada će u Mostar stići svi učesnici iz svijeta, regije i BiH. Oslikavat će se murali i grafiti na atraktivnim lokacijama, realizirati zanimljive intervencije i održati raznolik popratni edukativni i zabavni sadržaji za sve generacije.

“Ovogodišnji festival najavljujemo s prefiksom ‘Re’ koji je sažeo viziju i misiju da re-kreiramo, re-generiramo i re-zoniramo”, ističu iz organizacijskog tima.

Ulica kao scena

Festival počinje dolaskom Marka Jenkinsa, jednog od prepoznatljivijih suvremenih umjetnika iz SAD-a koji koristi ulicu kao scenu gdje skulpture komuniciraju s okolinom. Ova suradnja bit će veoma značajna za festival kojem je cilj da pored murala realizira produkciju i drugih oblika suvremene umjetnosti.

Ulice grada na Neretvi također će biti scena sljedećim umjetnicima: Alex Senna (Brazil), Millo (Italija), Kartel (Njemačka), HNRX (Austrija), te grafiterima Pallo (Finska), I am Laia (Španjolska), Das Drogen, Resto, Fuso, Brada i Piros, Endo, Chenipe (Srbija) te lokalnim grafiterima.

Popratni OFF program uključit će mlade grafitere, repere, producente, umjetnike, izlagače i afirmirane izvođače. Neka od muzičkih imena koja će nastupati su Nipplepeople, Indigo, DJ Woo-D, Jah Forcefield, DJ Lubna te brojni drugi kreativci i muzičari u okviru druženja i radionica u prostoru Udruge Rezon.

SAFMO podržavaju veleposlanstva Sjedinjenih američkih država, Brazila, Njemačke, Španije u BiH te Fondacija Kvinna till Kvinna, Fond otvoreno društvo BiH, Austrijski kulturni forum.

(safmo)

Komentariši