Počeo Street Arts Festival Mostar

Ovogodišnji “Street Arts Festival Mostar” nudi raznovrstan sadržaj uz renomirana svjetska imena

Danas počinju aktivnosti u okviru jedanaestog izdanja međunarodnog Street Arts Festivala Mostar (SAFMO), a ovogodišnji festival obilježiće velika svjetska i renomirana imena ulične umjetnosti.

“Prve aktivnosti počinju danas dolaskom umjetnika Marka Jenkinsa iz SAD-a, uz podršku američke ambasade u BiH. Stvaraće se umjetnička instalacija, koja će se instalirati u javni prostor “, izjavila je u razgovoru za Fenu umjetnička direktorica festivala Marina Đapić.

Danas je objavljen i javni poziv mladim skulptorima i svim kreativcima da se pridruže asistiranju umjetniku.

Osim Marka Jenkinsa, ulice Grada na Neretvi kao scenu će koristiti i umjetnici Alex Senna (Brazil), Millo i Bifido (Italija), Kartel (Njemačka), HNRX (Austrija), Pallo (Finska), I am Laia (Španija) te mnogi grafiteri iz BiH i regije, a glavne aktivnosti počinju 3. septembra.

“Ugostićemo šest umjetnika koji će raditi instalacije i oslikavati murale, te 15 grafitera iz Evrope i regije, koji će oslikavati jedan dio u sjevernom djelu grada, gdje je Univerzitet ‘Džemal Bijedić’. Takođe, oslikavaće se četiri lokacije na atraktivnim dijelovima grada plus grafiti”, rekla je Đapić.

Na festivalu će biti upriličeni i raznovrsni drugi programi za sve generacije, poput grafiti i drugih kreativnih radionica. U muzičkom dijelu programa nastupiće Nipplepeople, Indigo, DJ Woo-D.

“Trenutno je otvoren poziv na radionice s Markom Jenkinsom, a nakon 3. septembra slijede druge radionice. U prostoru udruženja ‘Rezon’ imaćemo grafiti radionicu za mlađe uzraste i kreativnu radionicu za tinejdžere i ostale” kazala je umjetnička direktorica festivala.

Po njenim riječima, SAFMO već dugi niz godina doprinosi kulturnoj sceni Mostara i šalje lijepu razglednicu u svijet, a ove godine svojim sadržajem lista kvaliteta podignuta je na viši nivo.

“Svih ovih godina radili smo na afirmaciji umjetnika iz BiH i regije. Značaj festivala najbolje mogu reći sami građani i turisti, koji na ulicama našega grada mogu vidjeti preko 200 murala, što čini Mostar jednim od većih i ljepših galerija pod otvorenim nebom u regiji i Evropi. Mi svojim radom i djelovanjem dajemo novu vizuelnu dimenziju gradu”, zaključila je Đapić.

Street Arts Festival Mostar traje do 10. septembra.

(NovaSloboda)

Komentariši